Autoritățile din Bistrița vor să extindă un parc industrial, după ce au dat greș cu noile investiții în Pârtia Cocoș
După ce au fost anunțate noi investiții în celebra Pârtie Cocoș, din Bistrița, afacere care s-a dovedit, de-a lungul timpului, a fi un eșec, autoritățile locale vor să extindă acum un parc industrial.
Parcul se întinde pe o suprafață de 30 de hectare și ar fi trebuit să devină centru de afaceri și zonă de producție. Dar, după primăria a investit acolo 6 milioane de euro, doar patru antreprenori au îndrăznit să își mute activitatea acolo.
Terenul uriaș trebuia parcelat și ocupat cu hale de producție și birouri, potrivit proiectului. Din 2015 până acum, autoritățile au reușit să atragă patru companii. Astfel, sunt ocupate doar 8 hectare, adică nici măcar 10 la sută din suprafața totală. Terenul se concesionează cu 1 euro mp/an însă, recunoaște și administratorul zonei, sunt multe lipsuri.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Ioan Magda, administrator parc industrial Sărata: „În momentul în care vine investitorul, fiind un parc greenfield, ei trebuie să își facă absolut toate investițiile în afara utilităților pe care parcul le oferă rezidenților, trebuie să își facă investițiile”.
Actualul primar crede totuși că proiectul poate avea succes, după o nouă investiție din bani europeni.
Dan Ciobănică, director executiv parc industrial Sărata: „Primul lucru pe care intenționează primăria Bistrița, este ca în cel mai scurt timp să facă o extindere a parcului industrial. În parcul industrial, în următoarea perioadă, se va implementa un incubator de afaceri prin care firmele vor fi incubate.”
Dar zona are și alte probleme. De pildă sistemul de energie electrică este mult subdimensionat. Cu alte cuvinte, dacă în aces loc și-ar muta activitatea și alte firme nu ar avea curent electric.
Dan Ciobănică, director executiv parc industrial Sărata: „Parcul din Bistrița are putere instalată 3,2 megawați și absorbită din rețea un megawat, lucru care este suficient pentru firmele care sunt în acest moment în parcul industrial”.
Călin Stan, viceprimar mun. Bistrița: „Există posibiltatea să facem un incubator de afaceri pe fonduri europene, pe PNRR sau pe POR. S-au mișcat foarte, foarte greu lucrurile”.
Specialiștii cred că un studiu despre nevoile și interesul antreprenorilor este esențial înainte de a investi bani.
Lucian Fanea, economist: „Aceste parcuri industriale ar trebui să aibă la bază în primul rând niște negocieri cu potențiali investitori, ca să poți să faci și să ai niște planuri pe termen mediu și lung de a dezvolta aceste parcuri industriale”.
Alt plan al Primăriei din Bistrița este să amplaseze acum o sanie pe șine pe Dealul Cocoș. Proiectul ar costa 30 de milioane de lei. Sumar ar urma să fie achitată în rate pentru că în bugetul local nu există toți acești bani.