ANT a retras licentele a 1.384 de agentii de turism. Jumatate dintre ele ar fi fost trecute din greseala pe lista
Autoritatea Nationala pentru Turism a retras, in vederea radierii din oficiu, 1.384 de licente de turism emise agentiilor turistice care nu au prezentat polita valabila de asigurare.
Lista agentiilor de turism cu licenta radiata la cerere sau retrasa poate fi consultata la finalul articolului!
Autoritatea Nationala pentru Turism a decis retragerea, in vederea radierii din oficiu, a licentelor de turism emise unui numar de 1.384 operatori economici care nu au prezentat polita valabila de asigurare privind asigurarea rambursarii cheltuielilor de repatriere si/sau a sumelor achitate de turisti pentru achizitionarea serviciilor/pachetelor de servicii turistice, in cazul insolvabilitatii sau a falimentului agentiei de turism.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Inca din luna martie, Autoritatea Nationala pentru Turism le-a cerut agentiilor sa faca dovada ca au polita de asigurare in caz de faliment sau insolventa. Cele care nu s-au conformat au fost inchise, dar lista data publicitatii contine si erori. E posibil ca jumatate dintre agentii sa fi fost trecute pe lista din greseala, recunosc autoritatile.
Marius Pandel, reprezentantul unei agentii de turism: "Au transmis o lista gresita. Ne-au pus pe o lista pe care nu avem de ce sa ne aflam. Vom cere daune de un mil. de euro pentru prejudiciul de imagine."
Iata ce au de facut cei care si-au cumparat deja vacantele de la o agentie ramasa acum fara licenta: "in primul rand trebuie sa sunati la agentia respectiva si sa va asigurati ca pachetul a fost achitat. In caz contrar, cereti asta si asteptati un ordin de plata. Mai apoi, sunati la hotel si daca e totul in regula puteti sa vafaceti bagajele.
Conform unei Note publicate de ANT pe site-ul propriu, conform prevederilor HG nr. 1267/2010 privind eliberarea certificatelor de clasificare, a licentelor si brevetelor de turism, cu modificarile si completarile ulterioare, "este interzisa desfasurarea de activitati turistice specifice agentiilor de turism de catre operatorii economici cu licenta de turism expirata sau fara detinerea politei valabile de asigurare privind asigurarea rambursarii cheltuielilor de repatriere si/sau a sumelor achitate de turisti pentru achizitionarea serviciilor/pachetelor de servicii turistice, in cazul insolvabilitatii sau a falimentului agentiei de turism".
De asemenea, se mai prevede ca "licenta de turism si anexa la aceasta se retrag de catre personalul cu atributii de control din cadrul autoritatii administratiei publice centrale responsabile in domeniul turismului, in cazul ofertarii, comercializarii serviciilor/pachetelor de servicii turistice fara respectarea reglementarilor legale in vigoare".
Reprezentantii ANT precizeaza ca lista agentiilor de turism care nu au facut dovada detinerii politei valabile de asigurare, precum si cuprinsul primei notificari de intrare in legalitate (nr. 466/24.03.2016) au fost facute publice pe site-ul www.turism.gov.ro (in perioada martie - septembrie 2016). Ulterior, Directia Generala Control si Autorizare Turism din cadrul Autoritatii Nationale pentru Turism a notificat pentru a doua oara toti operatorii economici care nu au facut dovada politei de asigurare valabile, prin scrisoare personalizata recomandata si prin publicarea continutului notificarii si a listei agentiilor de turism notificate.
"Masura de retragere in vederea radierii din oficiu a licentelor de turism emise operatorilor economici in cauza asigura intarirea disciplinei privind comercializarea pachetelor de servicii turistice si, totodata, protectie persoanelor fizice si juridice contractante. In concluzie, lista agentiilor de turism pentru care s-a procedat la retragerea in vederea radierii din oficiu a licentelor de turism acordate se publica pe site-ul www.turism.gov.ro odata cu prezenta nota de informare. De la data publicarii, operatorii economici care figureaza in lista nu mai pot desfasura activitati specifice agentiilor de turism", precizeaza reprezentantii ANT.
Conform unei analize Keysfin, majoritatea firmelor active in sectorul turismului din Romania (68,6%) inregistreaza dificultati financiare in ceea ce priveste indatorarea, iar datoriile totale ale unor companii s-au marit cu peste 30%, de la 1,82 milioane lei in 2014, la 2,41 milioane lei in 2015.
Potrivit sursei citate, din totalul de 2.825 de firme active in sectorul turismului, 1.938 (respectiv 68,6%) inregistreaza dificultati financiare in ceea ce priveste indatorarea. De asemenea, 1.088 de societati comerciale au un capital propriu negativ (39%), 850 au un grad de indatorare ridicat (30%), 748 au pierderi operationale (26%), in timp ce 1.120 de firme (40%) au un nivel de lichiditate sub cel acceptat si alte 514 reprezinta companii cu furnizori restanti.
Datele statistice, prelucrate pe baza informatiilor oficiale depuse la Ministerul Finantelor, arata ca in turismul romanesc exista, in prezent, 472 de agentii de turism si tour-operatori ale caror datorii au crescut intre 2014 si 2015.
"In vizorul nostru se afla un total de 401 de companii unde datoriile au crescut cu peste 50% in acest an, in timp ce alte 103 firme au marcat o evolutie negativa intre 30-50%. Alte 261 de firme din sectorul turismului au marcat cresteri ale datoriilor, insa la un nivel ceva mai temperat. Sunt peste 1.000 de firme de turism, din toata tara, care au capitaluri proprii negative. Asta inseamna ca au inregistrat pierdere care s-a reportat in fiecare an si/sau actionarii si-au retras profitul neinvestind in activitatea companiei (...) In plus, sunt tot mai multe firme care isi achita cu intarziere furnizorii, iar asta poate duce la blocaj financiar, insolventa si chiar faliment', sustin expertii KeysFin.
Tour-operatorul Mareea si-a anuntat la inceputul lunii septembrie incapacitatea de plata si a precizat ca va cere deschiderea procedurii de insolventa, dupa ce, cu o luna inainte un alt mare tour-operator, Genius Travel, a intrat in insolventa.