Au avut idei, iar acum sunt milionari. Afaceri vândute în România pe bani mulți
Un nou fenomen îşi face apariţia în economia noastră: dezvoltarea afacerilor pentru vânzare.
Procesul este numit în limbaj de specialitate "exit", iar pentru această ieşire din propria afacere, antreprenorii curajoşi sunt plătiţi regeşte de companiile mari.
Cele mai impresionante tranzacţii din acest domeniu înfloritor însumează în totalitate aproape 60 de milioane de euro.
Alegeri 2024
07:25
Campania electorală s-a terminat. Cele mai marcante momente, de la zboruri private la ferme de troli și acuzații de spionaj
07:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A doua zi de alegeri în diaspora. 46.000 de alegători au votat până sâmbătă ora 10:00
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
Mihai Rotaru a pariat în 2011 pe o aplicaţie pentru comandarea unui taxi. El şi-a vândut afacerea în acest an cu peste 10 milioane de euro. A renunţat la ea pentru că noul proprietar are bani să o dezvolte, iar el este acum bogat.
Mihai Rotaru, antreprenor: "Sunt începător în a fi milionar, încă nu percep situaţia, dar partea bună este că îţi permite să îţi cumperi mai mult timp în viaţă şi să faci mai multe lucruri, să te concentrezi pe ce este mai important. Urmează să-mi cumpăr un imobil cu o terasă foarte, foarte mare"
Cei mai mulţi bani îi va investi în afaceri: în inteligenţă artificială şi aplicaţii. Şi Octavian Bădescu a câştigat bani cu acelaşi model. Este deja la a treia ieşire din afacere.
Anul aceast a vândut o firmă de curierat pe care a început-o cu 50.000 de euro. Surse din piaţă susţin că ar fi luat cel puţin 2 milioane de euro.
Octavian Bădescu, antreprenor: "Este vorba de un risc. La televizor apar cei care au avut succes, dar sub ei sunt multe schelete de companii în faza incipientă. Nu am devenit peste noaptea milionar şi nu am avut pasiuni foarte mari, pur şi simplu, întâmplător, mi-am luat un ceas."
Specialiştii spun că aceste afaceri care există de mult în vest se înmulţesc şi la noi.
Adrian Mitroi, profesor de economie la ASE: "E bine, arată că economia este competitivă, că poţi să reuşeşti. Nu este nimic rău în a ajunge milionar, ei se plictisesc, inovează încontinuu..."
De altfel, afacerile care astăzi costă şi zece milioane de euro au început acum câţiva ani de la un birou, un calculator şi o idee foarte bună, dar antreprenorii de succes susţin că mai este nevoie de ceva: totul trebuie garnisit cu foarte multă muncă.
Şi Andrei Pitiş, un cunoscut om de afaceri, a reuşit să-şi vândă afacerea de producţie a unor ceasuri inteligente pentru o suma estimată la peste 10 milioane de euro.
Levente Bara, un antreprenor din Alba, şi-a vândut businessul de ingrediente pentru produse alimentare la un preţ estimat de specialişti ce depăşeşte 30 de milioane de euro.
În total, toate aceste ieşiri din afaceri sunt evaluate la 60 de milioane de euro în 2017.