ANALIZĂ. Noua lege a pensiilor: formula de calcul şi recalcularea se vor aplica abia în 2021
Nicio pensie nu se recalculează și nicio formulă de calcul a pensiei nu se modifică până în 2021. Asta prevede proiectul de lege a pensiilor, pus în dezbatere publică de Ministerul Muncii joi seară.
Noutatea ar fi că, după noile prevederi, toți cei care au cotizat la Pilonul ÎI de pensii vor fi oarecum...penalizați. Potrivit proiectului, vârsta de pensionare rămâne neschimbată: 65 de ani - bărbații, 63 de ani femeile.
Cea mai mare surpriză a noii legi a pensiilor, potrivit proiectului pus în dezbatere publică, este faptul că se aplică abia peste 3 ani. Până acum nu a mai fost elaborată nicio altă lege în România cu un interval atât de mare până la intrarea în vigoare.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Până atunci, doar două prevederi vor fi aplicate: punctul de pensie va creşte în 2019 şi în 2020, la 1 septembrie, până la 1265, respectiv 1775 de lei. Mult-aşteptata recalculare a pensiilor mai are aşadar de aşteptat, pentru că abia în 2021 ar intra în vigoare nouă formula de calcul.
În prezent, pensia se calculează astfel - salariul brut din fiecare lună se împarte la salariul brut mediu pe ţara, comunicat de Institutul de Statistică. Se face apoi media punctelor obţinute într-un an. Punctajele anuale se împart apoi la numărul de ani lucraţi şi rezultatul se înmulţeşte cu valoarea punctului de pensie.
Noua lege introduce noţiunea de Valoarea Punctului de Referinţă - un indicator format prin raportarea valoarea punctului în 2021 la stagiul mediu de cotizare de 25 de ani. Punctajele anuale nu se mai obţin prin raportarea la salariul Statistic, ci la salariul mediu brut pe care este construit Bugetul. Aceste punctaje se înmulţesc cu Valoarea punctului de referinţă şi rezultă pensia.
O altă noutate ar fi ca femeile îşi pot reduce cu până la 6 ani vârsta de pensionare, dacă au muncit măcar 15 ani şi au crescut 3 copii. Sindicaliştii critică însă măsura.
Bogdan Hossu, lider sindical Cartel Alfa: "Şi aşa stagiul lor de cotizare este mai redus, aşa că pensia e mai mică cu 15%, dacă nu vor exista nişte echilibrări, reducerea şi mai mare a stagiului ar însemna penalizare cu 30% a pensiilor pentru femei."
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
Sursa: iStock
Etichete: Liviu Dragnea, lia olguța vasilescu, sindicate, varsta, pilonul II, ministerul muncii, legea pensiilor, dezbatere publică, penalizari,
Dată publicare:
09-08-2018 22:36