Amenzile de circulatie au crescut cu aproape 20%. Care este explicatia acestei scumpiri
Daca pentru 1.131.600 de angajati din Romania, 1 mai e prilej de bucurie deoarece vor beneficia de cresterea salariului minim brut, pentru conducatorii auto este o zi trista: amenzile se maresc substantial.
Cresterea de 200 de lei a salariului minim brut, la 1250 de lei pe luna, pentru un program de lucru de 8 ore pe zi, inseamna ca titularul va primi net 917 lei. Adica 7,38 de lei pe ora. Majorarea va aduce cheltuieli suplimentare pentru companii pentru ca lefurile mai mari genereaza impozite si contributii mai mari. Costul pentru angajator va ajunge la 1.534 lei.
In ultimii sase ani, salariul minim pe economie in Romania s-a dublat. A ajuns de la 600 de lei la 1.250 de lei, ceea ce inseamna, o crestere cu 108,3%. Numai anul trecut au fost aplicate doua majorari. Cu toate acestea, salariul minim din Romania ramane printre cele mai mici din Europa. Cu aproximativ 277 de euro, intrecem doar Bulgaria, potrivit Eurostat. Cel mai mare salariu minim brut pe economie este in Luxemburg, de sapte ori decat al nostru. Urmeaza Belgia, Olanda, Germania si Irlanda, cu 1.500 de euro pe luna.
Odata cu majorarea salariului minim brut cresc si amenzile de circulatie. Valoarea unui punct de amenda este de 10 la suta din salariul minim. Soferii care nu vor respecta regulile codului rutier vor plati amenzi cuprinse intre 250 si 2.500 de lei, cu aproape 20% mai mari decat pana acum. De pilda, cei care vor depasi modest viteza legala sau nu vor purta centura de siguranta vor scoate din buzunar 375 de lei, cu 60 de lei in plus".
Mai multi parlamentari cer ca si alocatia pentru copii sa fie raportata la salariul minim brut. O propunere de modificare a legii a fost depusa in acest sens la Senat si prevede o crestere a alocatiei de la 84 de lei, cat este acum, la 125 sau 250 de lei, in functie de cati ani are copilul.
CITESTE MAI MULTE PE ACEST SUBIECT PE INCONT.RO