Agricultorii români își extind solariile. Fermierii, ajutați și de programul „Tomata”

Dată publicare: 25-07-2020 18:47
Dată actualizare: 25-07-2020 20:26


Agricultorii români își extind solariile. S-au convins că sub folie legumele cresc mai bine și pot controla mai ușor evoluția lor.

Și programul „Tomata”, care le-a adus până acum subvenții importante cultivatorilor de roșii, a contribuit la acest fenomen.

Lângă Galați, Valentin a dublat recent hectarele cultivate cu legume în solarii.

Valentin Harabagiu, legumicultor din comuna Vânători, județul Galați: „Cultivând afară, timpul s-a schimbat, soarele e foarte puternic, arde cultura și mai vine și grindina. Sunt calamități naturale. Și atunci muncești degeaba, banii se duc”.

Suprafețele cu solarii din județul Galați au crescut, de la an la an. Potrivit Direcției pentru Agricultură, în 2018, în județul Galați erau 1.100 de hectare cu solarii. În 2019, 1.250, iar anul acesta au fost înregistrate oficial aproape 1.700 de hectare.

Tot acolo, Freddy, care a venit în România acum 20 de ani, a început să cultive în nouă solarii ardei iuți din speciile cele mai rare, aduse din toată lumea, dar mai ales din America Latină.

Freddy, arătând ardei la ghiveci: „Ăsta e cel mai iute ardei din lume. Două milioane de scuadri. Nu poți să îl culegi, să îl procesezi decât cu mănuși, mască”.

Pe măsură ce a găsit răsaduri exotice, a extins suprafețele încălzite. În solariile lui reușește să păstreze parametrii de căldură și umiditate specifici Americii de Sud.

Freddy: „Noi ne ocupăm de ardei, toate soiurile de ardei. Și acum avem aici charappita, care e cel mai scump ardei din lume. Facem din el boia”.

Cifrele arată că agricultorii au fost motivați să se extindă și de subvențiile acordate pentru cultivarea de tomate în spații protejate. În România există, în prezent, peste 5.000 de hectare de suprafețe protejate, iar creșterea e permanentă. În Izbiceni, Olt, aproape că nu există gospodărie fără măcar un solar.

Aurel Monea, fermier: „Noi am fost condiționați să mergem pe roșii, să putem să accesăm. La anul vrem să mergem și cu vânăta la solar, să mergem cu ardei gras, să mergem cu kapia”.

Zăvăleanu Gheorghe, Izbiceni: „Programul „Tomata” a influențat creșterea suprafețelor de solarii și în special a culturii de tomate. În Izbiceni sunt aproximativ 600 ha de solarii, din care 250-300ha sunt doar cu tomate"

Adrian Oros, ministrul Agriculturii: „Dorința noastră este de a dedica o măsură pentru legumicultura în spații protejate, în pilonul doi, prin care să finanțăm aceste sere sau solarii, iar beneficiarii să poată cultivă orice legumă, nu tomata”.

În cadrul programului „Tomata”, guvernul acordă subvenții în valoare de 3.000 de euro pe an fiecărui fermier care îndeplinește condițiile cerute.


VIDEO PROTVPLUS.RO