Mihai Codreanu, jurnalist roman in Bruxelles: "Nimic nu te pregateste sa vezi explodand aeroportul pe care zbori saptamanal"
Mihai Codreanu, fost jurnalist PRO TV care in prezent lucreaza la Bruxelles, a marturisit care este atmosfera din capitala Belgiei, dupa atentate, dar si cum au reactionat locuitorii dupa cele trei explozii care au insangerat Bruxelles.
Andreea Esca: Unde erai cand s-au produs atentatele? Mihai Codreanu: Eram in cladirea Parlamentului, trebuia sa lucrez acolo. S-a dat o alerta de securitate, e o procedura standard in momentul in care are loc un atentat, suntem foarte repede informati. Brusc, securitatea cladirii a fost si mai intarita si mai mult decat de obicei. Au aparut si mai multi politisti, si mai multi militari inarmati, in tinute de razboi. Dupa aceea, au inceput sa curga informatiile si a urmat atacul de la statia de metrou Maelbeek si a devenit din ce in ce mai clar ca e vorba de un val de teroristi si toata lumea s-a temut ca vor urma si altele.
Andreea Esca: Cum au reactionat oamenii din jur?
Mihai Codreanu: Oamenii au reactionat cu o furie resemnata. In momentul in care, de luni de zile insitutia in care lucrez este pazita de armata, cu soldati cu Kalashnikov in mana, te astepti cumva sa se intample genul asta de evenimente. Nimic nu te poate pregati pentru socul de a vedea aeroportul pe care zbori o data pe saptamana aruncat in aer sau sa vezi statia de metrou prin care ai trecut ieri explodand, si oamenii tipand si iesind raniti de acolo. E un moment greu pentru toata lumea, dar incercam sa ne adaptam la noua situati.
Andreea Esca: Tie ti-a fost teama?
Mihai Codreanu: Eu m-am gandit ca as fi putut fi in locul oamenilor care au murit sau care au fost raniti. M-am gandit la ei si la ce s-ar fi putut intampla. Chiar luni seara am venit la Bruxelles si am trecut prin aeroport. Statia Maelbeek este o statie de metrou prin care treci daca vrei sa ajungi la Schuman, la sediul Comisiei Europene sau Consiliului European.
Mihai Codreanu: Lucrurile sunt foarte fluide acum. Autoritatile belgiene deja au dat publicitatii o fotografie si cauta un suspect care nu s-ar fi detonat la aeroport. Este vorba despre al treilea suspect, care a aparut in niste imagini pe camerele de acolo.
Andreea Esca: Unde te afli acum?
Mihai Codreanu: Ma aflu intr-un hotel din Bruxelles si cu putin timp in urma, tocmai au plecat de aici, din holurile hotelului, militari inarmati, care pazesc cladirea. Fiecare hotel, fiecare institutie oficiala din acest oras, in acest moment, are in fata o masina de politie, cu politisti, cu militari in tinuta de razboi si cu Kalasnikov in mana. Totul este blocat, transportul in comun nu circula. Se pare ca se pregateste deschiderea a doua gari, pentru ca foarte multi lucreaza in suburbiile de langa. Armata a facut cordoane de securitate si verifica fiecare persoana care intra in gara,
Andreea Esca: Te simteai mai in siguranta cand vedeai acesti oameni care va pazesc la Parlamentul European? Sau dimpotriva, iti dadeau o senzatia ca ceva se va intampla?
Mihai Codreanu: Din cate am vazut, autoritatile belgiene aveau indicii in legatura cu iminenta unui atentat. Doar ca este un oras enorm, cu foarte multe cladiri si foarte multe asa numite "tinte soft", pe care le poti apara pana intr-un anumit punct. Si dovada este aeroportul din Bruxelles, care era unul dintre cele mai bine pazite si securizate locuri din Belgia. Ma tem ca astfel de lucruri sunt inevitabile. Nu ai cum sa aperi un astfel de obiectiv doar cu forta militara bruta. Trebuie sa renuntam la ipocrizie si sa spunem lucrurilor pe nume: e nevoie de supraveghere electronica si de informatii din interiorul acesto celule de teroristi descreierati.
Andreea Esca: Si crezi ca nu aveau informatii? Adica nu crezi ca erau suficienti de infiltrati astfel incat sa afle?
Mihai Codrescu: Din moment ce s-a intamplat tragedia de dimineata, este clar ca nu a fost suficient. Teroristii nu trebuie sa aiba noroc decat o data.