Violente in Harghita! Au dat foc casei unor romi pe care ii acuza de furt!

Ultima actualizare: 10-10-2012 05:38

Situatie tensionata intr-o localitate din Harghita, unde un conflict mai vechi a explodat cu violenta. Gospodaria unor romi, acuzati de vecini ca fura si nu muncesc, a fost incendiata, iar proprietarii sustin ca au si fost batuti in acest atac.

A fost nevoie de zeci de pompieri si politisti pentru ca focul sa nu se intinda la alte case si localnicii sa isi stapaneasca furia. Desi casa le ardea, romii au sarit sa-i bata pe pompieri si putin a lipsit sa nu-i omoare.

Dupa ce focul a fost potolit, jandarmi si politisti au facut un cordon in jurul casei incendiate. Multimea se adunase si cerea dreptate. Oamenii ii acuzau pe romi ca numai rele fac. Degeaba li s-a explicat ca pedepsele le stabilesc judecatorii.

Familia de romi a fugit din localitate. Nici acum nu s-au intors. Din fericire pentru ei, doar fatada casei a ars. Pagubele mai mari sunt la dependinte.

Spiritele pareau sa se fi calmat, dupa ce in localitate au sosit detasamente importante de jandarmi si politisti. Dar lumea a inceput sa se agite dupa ce s-a aflat ca trei localnici sunt cercetati pentru lovire, violare de domiciliu si distrugere. Pe de alta parte, impotriva romilor a caror casa a fost incendiata, sunt depuse zeci de reclamatii care asteapta rezolvare.

In urma lor, comuna fierbe in continuare. De teama ca violentele sa nu rabufneasca, patrule de agenti vegheaza zona 24 de ore din 24.

Anchetatorii au audiat mai multe persoane ca sa afle cine a aruncat cu cocteliuri Molotov in locuinta. Cativa barbati au primit interdictia sa paraseasca localitatea pana la terminarea cercetarilor. In acelasi timp, autoritatile incearca sa lamureasca lucrurile.

Nu este prima data cand in Transilvania comunitatile incearca sa isi faca singure dreptate. La Apata, langa Brasov, peste 100 de localnici i-au luat la bataie pe romii pe care i-au prins ca le furau recolta.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO