Norul de cenusa a parasit Romania! Se duce spre R. Moldova!

×
Codul embed a fost copiat

UPDATE: Noul val de cenusa nu mai este atat de concentrat, asa ca nu este un pericol real pentru traficul nostru aerian. Toate aeroporturile raman deschise, desi pilotii sunt avertizati ca intre 2.000 si 5.000 de metri mai sunt particule.

Specialistii din Islanda sunt acum ingrijorati mai mult de lava decat de cenusa. Potrivit meteorologilor, norul de pulbere se formeaza acum deasupra vulcanului, la o inaltime de 3.000 de metri, adica sub nivelul la care zboara avioanele.

Chiar daca Eyjafjallajokull, care a dat peste cap toata Europa, da semne de oboseala, cutremurele mici pe care le provoaca ar putea trezi Katla, cu o putere de erupere de 10 ori mai mare, se tem specialistii.

Cei doi sunt doar la 20 kilometri unul de altul si sunt legati de o adevarat retea de tuneluri prin care circula magma.

Intre timp, in Romania a ajuns un nou nor de cenusa. A intrat pe teritoriul nostru la ora 9.00 si este mai aproape de pamant decat primul, dar nu a creat probleme deosebite si nu a afectat calitatea aerului.  Vantul care l-a adus rapid deasupra tarii noastre il va si alunga la fel de repede. Astfel, la ora 21.00, norul va parasi teritoriul tarii noastre si va ajunge in Republica Moldova.

Citește și
Vulcan
Gabriel Vasile, cercetator roman: Este posibil sa erupa si vulcanul Katla!
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

Evolutia situatiei provocate de eruptia vulcanului din Islanda a fost analizata si prezentata de catre membrii Guvernului la inceputul sedintei de miercuri a Cabinetului. Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, si cel al Transporturilor, Radu Berceanu, l-au informat pe premierul Emil Boc ca nu se impune introducerea unor noi restrictii in spatiul aerian romanesc.

Insa, date fiind problemele existente, inca, pe mai multe rute la destinatie, zeci de zboruri au fost anulate pe Aeroportul Henri Coanda si

Directorul Administratiei Nationale de Meteorologie, Ion Sandu, a declarat pentru Mediafax ca, au fost emise trei actualizari succesive care arata ca norul de cenusa este deasupra Romaniei, insa Ministerul Transporturilor a decis ca traficul aerian se poate desfasura normal.

In ce situatie este restrictionat traficul aerian?

Traficul aerian poate fi restrictionat doar daca trei actualizari consecutive ale prognozei curentilor de aer arata "pericol pentru zboruri" intr-un anumit spatiu aerian, a declarat, marti seara, directorul Administratiei Naţionale de Meteorologie (ANM), Ion Sandu.

Potrivit lui Sandu, prognozele, care sunt date publicitatii de MET Office, o institutie specializata in acest domeniu, se actualizeaza o data la fiecare sase ore.

Pe oamenii de rand, cel mai tare i-au ingrijorat insa ploile care au cazut peste toata tara. Multi s-au temut ca cenusa vulcanica ar putea sa ne faca rau.

Coloana de cenusa nu mai este la fel de inspaimantatoare ca in ziua in care a erupt vulcanul, dar tot are putere sa le faca mari necazuri europenilor daca vantul va bate iar dinspre Islanda.

Deja, o buna parte din Islanda este imbracata in cenusa. Case, masini, herghelii de cai sau turme de oi, nimic n-a scapat neatins in urma acestei "ploi solide". Iar specialistii stiu ca acesta poate fi doar inceputul.

In ciuda haosului provocat, Eyjafjallajokull este un pitic prin comparatie cu vecinul sau Katla, de 5 ori mai mare. Un cercetator roman pasionat de fenomen are o veste cat se poate de proasta. A fost la poalele celor doi vulcani cand primul incepea deja sa dea in clocot. Se pare ca cele doua camere magmatice ale vulcanelor Eyjafjallajokull si Katla sunt conectate intre ele. Tocmai de aceea, de obicei, atunci cand erupe primul, va erupe si cel de-al doilea, in cele din urma.

Noua, deocamdata, curentii de aer ne sunt favorabili si au dus pentru doua zile norii negri departe. Vantul da semne insa ca ar vrea sa-l intoarca din drum.

Specialistii monitorizeaza in permanenta calitatea apei si a aerului. Apa are Ph 5,28, adica este usor acida, dar asta nu inseamna ca suntem in pericol. Pentru moment.

Pe www.incont.ro: Norul de cenusa vulcanica afecteaza grav economia Europei! Companii in pragul falimentului

Articol recomandat de sport.ro
Bye, Rangers! Ianis Hagi nu revine în Scoția. "Acord total" cu noul club
Bye, Rangers! Ianis Hagi nu revine în Scoția. "Acord total" cu noul club
Citește și...
Islandezii stau cu frica-n san! Daca erupe si vulcanul Katla?
Islandezii stau cu frica-n san! Daca erupe si vulcanul Katla?

Toata lumea rasufla usurata, dar numai pe jumatate. Asta, pentru ca vulcanul din Islanda, care a iscat toata nebunia din traficul aerian, continua sa erupa.

Gabriel Vasile, cercetator roman: Este posibil sa erupa si vulcanul Katla!
Gabriel Vasile, cercetator roman: Este posibil sa erupa si vulcanul Katla!

Gabriel Vasile, cercetator la Universitatea din Reykjavik, Islanda, a vorbit pentru Stirile ProTv despre haosul creat in Europa de eruptia vulcanului Eyjafjallajokull.

Recomandări
Împreună, dar despărțiți. Alianța PSD-PNL îi aruncă în lupta pentru Primăria Capitalei pe Firea și Burduja
Împreună, dar despărțiți. Alianța PSD-PNL îi aruncă în lupta pentru Primăria Capitalei pe Firea și Burduja

Medicul Cătălin Cîrstoiu nu va mai fi candidatul PSD-PNL pentru Primăria Capitalei. Decizia a fost luată de Coaliție după o ședință maraton, care a durat peste 14 ore. 

Kievul se mai și refuză. Statele NATO care nu vor să furnizeze Ucrainei arma pe care o cere cu insistență
Kievul se mai și refuză. Statele NATO care nu vor să furnizeze Ucrainei arma pe care o cere cu insistență

În așteptarea ajutorului american, Kievul face presiuni la nivel european pentru a obține sisteme de apărare anti-rachetă. Ucraina are nevoie urgentă de șapte astfel de baterii și, până acum, a obținut un angajament și multe promisiuni.

Sondaj INSCOP: Alianța PSD-PNL conduce detajat în intenţii de vot la alegerile europarlamentare. Cine ocupă locul secund
Sondaj INSCOP: Alianța PSD-PNL conduce detajat în intenţii de vot la alegerile europarlamentare. Cine ocupă locul secund

Alianţa PSD-PNL este creditată că 46,6% din intenţiile de vot la alegerile europarlamentare, AUR cu 16,7%, iar Alianţa Dreapta Unită cu 13,8%, conform unui sondaj realizat de INSCOP în luna aprilie, la comanda News.ro.