Autoritatile vor sa inchida maternitatea care a ucis o femeie la Galati

Dată publicare: 23-03-2010 00:00
Dată actualizare: 28-10-2012 09:13


UPDATE: Directia de Sanatate Publica Galati cere desfiintarea unei maternitati dupa moartea pe masa de operatii a unei gravide si a pruncului ei nenascut.

 

Ginecologii i-au administrat femeii un medicament de stomac total interzis in timpul sarcinii, despre care chiar producatorul atrage atentia ca poate provoca avort. Sinstru este ca aceiasi doctori, i-ar fi modificat fisa pacientei, dupa inceperea anchetei, incercand sa-si ascunda vina.

Femeia avea 40 de ani si era la a doua nastere. Culmea, lucra fix in spitalul in care a si murit. Explicatia directoarei e de-a dreptul revoltatoare. Nici macar nu incearca sa mimeze regretul.

Ginecologii spun ca i-au dat gravidei medicamentul pentru ca nu avea contractii. Cu atat mai grav. Pe prospect, producatorul pastilelor precizeaza negru pe alb: ca tratamentul pentru bolile de stomac si este contra-indicat in timpul sarcinii.

"Utilizarea Cytotec de catre femeile insarcinate este strict interzisa oriunde in lume. Poate cauza pierderea sarcinii, nasterea prematura sau defecte de nastere." precizeaza chiar reprezentantul firmei in Romania", spune Tudor Ciubotaru, reprezentant Pfizer Romania.

Cu alte cuvinte i-au grabit voit contractiile speculand exact ce producatorul le-a interzis sa faca.  Cel mai probabil cand s-a petrecut tragedia fostii colegi ai asistentei Petronela Ulmer au incercat sa scape, cred procurorii.

Fiul cel mare al femeii a primit vestea infiorat. I s-a spus doar ca mama lui a murit in timpul travaliului si ca nici bebelusul n-a putut fi salvat . Baiatul a ramas stalpul familiei pentru ca tatal sau are mari probleme de sanatate.

Alaturi de procurori investigheaza cazul cei de la Directia de Sanatate Publica si Colegiul Medicilor.  Din punctul de vedere al celor de la Directia de Sanatate Publica Galati, zilele maternitarii Buna Vestire sunt numarate. Insa numai Ministerul Sanatatii va decide daca o inchide, asa cum au propus specialistii.

Motivele invocate sunt numeroase: nu doar moartea gravidei, ci si lipsa de personal sau de medicamente. Pe de alta parte, cei din conducerea spitalului spun ca acuzatiile sunt absurde si, mai mult, gravida ar fi venit cu medicamentul de acasa si i-ar fi rugat sa-l administreze. Familia femeii spune insa ca nu este adevarat.

Ginecologii ar putea fi acuzati de ucidere din culpa, iar deocamdata au refuzat sa comenteze acest caz.
 


VIDEO PROTVPLUS.RO