Mii de romani au deplans moartea maestrului Ion Dolanescu!
O tara intreaga a plans dupa un simbol al folclorului nostru, plecat prea devreme dintre noi. Ion Dolanescu a parasit aceasta lume pe un covor de flori asternut de mii de admiratori si calauzit de lumanarile aprinse de ei, la Ateneul Roman.
tAGurI: Ion Dolanescu, decese
Tinandu-si bebelusul in brate, fiul sau cel mare, Ionut, a vrut sa-i cante tatalui sau inca o data, inainte sa porneasca pe drumul fara intoarcere, "C-asa-i lumea, trecatoare".
Ion Dolanescu a lasat in urma aceasta lume trecatoare, dar vocea lui a ramas acolo unde este de mult stapana: in inimile milioanelor de romani care i-au indragit melodiile si au cantat odata cu el "M-am nascut langa Carpati" sau "Mi-as face casa de piatra, ca moartea sa nu razbata".
Regele muzicii populare, asa cum l-au numit recent admiratorii, avea doar 65 de ani. Cei doi fii ai sai, Ionut si Dragos, i-au multumit astazi pentru tot ce a facut pentru ei. "Tatal meu nu apartine familiei, ci publicului", a spus Ionut, baiatul artistului si al Mariei Ciobanu.
Iar fiul din cealalta casatorie, Dragos, le-a marturisit oamenilor ca Ion Dolanescu l-a invatat sa traiasca si sa iubeasca romaneste, asa cum ne-a invatat si pe noi, prin cantecele sale.
Nu si-au putut opri lacrimile si l-au aplaudat din suflet. Mii de oameni au venit inca de dimineata la Ateneul Roman sa spuna o rugaciune si sa aprinda o lumanare pentru cel care le-a bucurat inimile atatia ani prin cantecele sale: Ion Dolanescu.
Si orchestra "Lautarii" din Basarabia, condusă de Nicolae Botgros, s-a instalat la Ateneu si a cantat in memoria marelui artist.
Si celalalt baiat al cantaretului, Dragos, i-a multumit celui care i-a dat numele.
Fata Mariei Ciobanu, Leontina Vaduva, si-a amintit ca nu a apucat sa-i spuna cat de mult l-a iubit. "Vocea lui Ion Dolanescu va rasuna in sufletul nostru generatie de generatie", a marturisit ea.
In aplauzele multimii, cortegiul funerar a pornit de la Ateneu spre biserica Sfantu Gheorghe. Pe drum, sute de admiratori s-au oprit si au inclinat capul in semn de respect pentru regele muzicii populare romanesti, asa cum l-au numit in ultimele zile pe marele artist.
Ultima bucata a drumului a fost si cea mai grea pentru cei apropiati. De la biserica si pana la Cimitirul Bellu, traficul a fost oprit si alte mii de oameni au presarat flori in calea celui pe care l-au pretuit.
Multi dintre cei care l-au petrecut pe ultimul drum pe Ion Dolanescu nu l-au intalnit niciodata, dar au crescut auzindu-i cantecele.