Magazinele de vise, verificate! A fost publicata legea care le interzice
UPDATE: Visele halucinante ale adolescentilor si cosmarurile parintilor lor au fost taiate din fasa. 270 de magazine care vindeau produse etnobotanice au fost calcate de politie toata seara trecuta.
Ofiterii antidrog au plecat cu sacii plini de ierburi, prafuri, pastile sau tigari. Care au bagat un baiat si mormant si alte cateva sute in spital. Toti cei care vor indrazi sa vanda sau sa consume de acum inainte astfel de substante risca puscaria.
La Iasi, orasul din care a pornit isteria plantelor halucinogene, autoritatile au intampinat opozitia comerciantilor. Iar tinerii invatati sa isi ia zilnic marfa priveau dezamagiti prin geam. Pareau sa nu constientizeze ca altii ca ei au ajuns in stare grava la spital din cauza acestor produse, considerate de specialisti extrem de periculoase.
Si in Mures politistii au descoprit cu uimire ca, in ciuda interdictiei, in anumite magazine inca se vindeau plicuri cu un continut dubios.
La Craiova si Galati s-au ridicat cu sacii ierburi ilegale. Unul dintre patroni si-a calcat pe inima si a preferat sa isi distruga singur marfa de aproape 100.000 de lei, ca sa scape de dosarul penal.
Astfel, intr-o singura seara au fost confiscate in jur de 100 de kilograme de substante, in valoare totala de un milion si jumatate de lei. Raziile de acest tip vor continua.
Controalele au venit dupa ce luni a intrat in vigoare legea care interzice detinerea, consumul si vanzarea de plante halucinogene. Magazinele au la dispozitie trei zile sa distruga produsele interzise.
Dupa ce 1000 de romani au cerut ajutorul medicilor pentru ca au consumat continutul unor plicuri misterioase, Guvernul a scos in afara legii 27 de substante si noua plante. Aproape orice fel de contact cu ele, ca sa nu mai vorbim de comercializare, inseamna acum dosar penal.
Este vorba despre trei categorii importante:
- plante precum salvia divinorum si sativa, care produc halucinatii sau mitragina, care da efecte similare cu cocaina.
- ciuperci ca amanita muscaria sau panterina si majoritatea celor din genul psilocibe, halucinogeni puternici.
- substante precum amida acidului lisergic, ketamina care creeaza dependenta si piperazina sau mefedrona, responsabile deja pentru cateva decese si la noi.
Desigur, numele sub care apar la vanzare sunt unele mult mai comerciale. "Special Gold", "Magic Powder" sau "Chocolate", insa pe ele nu scrie ca pot fi consumate.
Potrivit politiei, la inceputul lui 2009, functionau 18 magazine care comercializau astfel de substante. Intre timp, numarul a crescut spre aproape 700.
De partea cealalta a tejghelei, vanzatorii spun ca se vor adresa avocatilor.
O lege care pune piedici, dar nu inlatura fenomenul. Cel care a pus pe picioare prima afacere cu etnobotanice din tara este din Galati si spune ca are deja pregatite alte produse, care contin substante ce nu se afla pe lista.
Analizele facute de specialisti au demonstrat ca 98% dintre plantele si prafurile care se vand in magazinele de vise sunt periculoase, pentru ca au fost stropite cu derivati de amfetamina si alte solutii cu efecte similare drogurilor.
In Capitala, in numai o luna si jumatate, 16 adolescenti au primit ingrijiri, dupa ce s-au intoxicat cu substante etnobotanice, iar in Iasi numarul lor a ajuns la 40.