Leul pe tobogan, in vinerea neagra! S-a oprit la 3,9 pentru un euro


Ultimul update: Sambata 30 Iunie 2012 22:15
Data publicarii: Vineri 03 Octombrie 2008 00:00
Categorie: Stiri Economice

Este cel mai prost curs inregistrat din 1 ianuarie 2005.

3,87 lei pentru un euro. Veste deloc grozava pentru cei care au rate in moneda europeana. Informatia le da ameteli sutelor de mii de oameni datornici pe la banci, dar si celorlati.

Leul cred ca a ajuns la un moment critic...cursul valutar arata sanatatea sau subrezenia unei economii. Ceea ce arata cursul astazi arata ca economia Romaniei crestea nesustenabil
Florin Citu - analist economic

Sa nu uitam ca tot ce aducem din import platim in euro.

Diferenta de la 3,5, cursul cu care ne-am obisnuit oarecum, la 3,87 se va simti serios la ratele mai mici, cum sunt cele la imprumuturi de nevoi personale sau masini, dar mai ales la cele pentru imprumuturile ipotecare.

Pentru o rata de o mie de euro, de exemplu, cursul de vineri inseamna aproximativ o suta de euro in plus.

Ar putea fi chiar momentul de care se temeau bancile, acela in care unii clienti incep sa nu mai poata plati ratele.

Vom simti cu totii cursul foarte slab: toata marfa de import va deveni mai scumpa in cel mult citeva saptamini.

Vestea cu adevarat rea e ca nu stim cit va mai dura caderea cursului, cind si daca leul isi va reveni.

Este a zecea zi consecutiva de depreciere pentru moneda nationala. Leul , la fel ca toate celelalte monede din regiune, a fost lovit din plin de criza internationala, care s-a extins saptamana aceasta periculos din Statele Unite pina in Europa.

Romania este in acest moment vazuta ca o tara cu risc mai mare ca celelalte din regiune
Sorin Pislaru - redactor sef - Ziarul Financiar
Un curs oficial de 3,87 pentru un euro nu poate decit sa le dea frisoane celor care au datorii in moneda europeana. Ca sa fie raul si mai mare aflati ca se scumpesc si convorbirile telefonice si absolut toate produsele aduse din strainatate. Iata cum stam...

"Un credit in valuta, in euro, se scumpeste fata de luna august cu peste 10%",a declarat Catalin Maciuca, dealer la banca.

Cu alte cuvinte aceasta depreciere a leului o sa ii responsabilizeze fortat pe romanii mari amatori de credite pina mai ieri.

Trist este ca multi dintre analisti se asteapta la un curs de peste 4 lei pentru un euro pana la sfarsitul anului. Exista insa si voci care sustin ca Banca Nationala va interveni in piata pentru a linisti apele. Nu se stie insa cind.

Probabil ca toti o sa stam in niste case mai mici, probabil ca n-o sa mai cumparam costum anul viitor si probabil ca nu se vor mai cumpara motociclete si masini de lux
Misu Negritoiu - director general banca
Pe piata interbancara, moneda nationala si-a accelerat ritmul de depreciere la finalul sedintei de vineri, cursul urcand la 3,92 lei/euro.

Asta pe fondul unor ordine de cumparare de valuta din partea clientilor locali, cat si a investitorilor straini, dar pe o lichiditate redusa.
La ora 16:20, cotatiile se situau la 3,9165-3,9195 lei/euro.

Cauza deprecierii este aprobarea de catre Senatul american a celebrului plan in valoare de 700 de miliarde de dolari pentru salvarea institutiilor financiare americane.

Moneda americana este acum iarasi o moneda sigura si atractiva in ochii investitorilor care isi scot banii din Europa si reinvestesc in dolar. Astfel ca toate monedele, inclusiv leul, pierd teren fata de euro, care la randul sau scade fata de dolar.


Suntem in top trei mondial la scaderi pe Bursa
Vosganian: In caz de pericol luam in calcul marirea plafonului la depozite
VIDEO PROTVPLUS.RO