Gripa aviara inalt patogena, la Tulcea! Nu se transmite la om!
UPDATE: In doua gospodarii din Tulcea au fost omorate toate pasarile, iar reprezentantii Directiei Sanitar Veterinare au luat probe de la fata locului pe care le-au trimis laboratorului european de la Londra. Gospodariile respective au fost izolate.
Ministerul Sanatatii a anuntat ca a intarit supravegherea epidemiologica a comunitatii din zona in care medicii veterinari au semnalat aparitia cazurilor de gripa aviara (A/H5N1).
Mai mult, reprezentantii Directiei de Sanatate Publica Tulcea va asigura asistenta medicala permanenta pentru cele aproximativ 250-350 de persoane din aria respectiva. In cazul aparitiei virozelor respiratorii acestia vor recolta probe pe care le vor transmite pentru prelucrare la Institutul Cantacuzino.
Alegeri 2024
03:03
Marcel Ciolacu, învins de Călin Georgescu cu peste 20.000 de voturi în Prahova, unde PSD are şefia Consiliului Judeţean
02:54
Rezultate alegeri prezidențiale în Sibiu. Călin Georgescu şi Elena Lasconi sunt primii doi clasaţi în primul tur
02:48
Rezultatele alegerilor prezidențiale din România, în presa străină: Cutremur politic, un candidat pro-rus produce surpriza
02:43
Rezultate alegeri prezidențiale în Argeș, ”fieful” PSD. Diferenţă de doar 10 sutimi între Călin Georgescu şi Marcel Ciolacu
Medicii epidemiologi au declara insa ca deocamdata in judet nu exista pericol in ceea ce priveste sanatatea publica deoarece nu au fost inregistrate in ultima perioada viroze respiratorii in zona, iar Romania se afla intr-o situatie postpandemica cu virusul A/H1N1.
Comisia Europeana va adopta o decizie, care sa confirme zonele de risc stabilite de autoritatile romane in urma izbucnirii focarului de gripa aviara inalt patogen de tip H5N1 in ferma de pasari din comuna Letea, judetul Tulcea.
Laboratorul national din Romania a confirmat, luni, ca este vorba despre un focar al virusului inalt patogen al gripei aviare de tip H5N1 si, pentru a limita raspandirea, autoritatile romane au aplicat imediat masurile necesare de control prevazute in legislatia UE.
Printre aceste masuri figureaza sacrificarea tuturor pasarilor domestice infectate din ferma si stabilirea unei zone de protectie pe o raza de 3 kilometri precum si a unei arii de monitorizare de 10 kilometri in jurul fermei, unde de altfel au fost instituite masuri ferme de control al circulatiei.
Zona de 10 kilometri este considerata "zona de risc ridicat", potrivit CE, care adauga ca aceasta este inconjurata de o "regiune de risc scazut" in care au fost de asemenea impuse o serie de restrictii de circulatie precum si masuri aditionale de protectie pentru fermele de pasari.
CE noteaza ca acesta este primul caz de gripa aviara de tip H5N1 inalt patogen depistat in UE in ultimul an. Ultimul caz, confirmat in martie 2009, fusese depistat la niste rate salbatice din Germania.