Explozie la fabrica de armament Sadu. Doua femei au murit

Dată publicare: 11-02-2011 12:00
Dată actualizare: 14-10-2012 15:31
Sursa: Mediafax


UPDATE: Ministrul Economiei, Ion Ariton, s-a dus la Uzina Sadu, dupa ce doua persoane au murit, iar o a treia a fost ranita, intr-o explozie. Deflagratia s-a produs intr-un atelier unde era depozitat praf de pusca. Aproape doua tone de pulbere au ars.

 

17:30 Ariton a transmis condoleante familiilor celor doua femei decedate in urma exploziei si si-a exprimat regretul ca incidentul s-a produs in timp ce se lucra la modernizarea uzinei.

Ministrul Economiei a sustinut ca aceste investitii sunt facute pentru a imbunatati performantele uzinei si pentru a reduce "riscul de producere a unor accidente de munca'.

Conform ISU Gorj, cele doua victime au fost gasite carbonizate, in zona in care a avut loc explozia.

15:30 Potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei, cele doua femei care si-au pierdut viata sunt Maria Mirulescu, de 42 de ani si Diana Andritoiu, de 38 de ani.

A treia persoana, un barbat, a fost grav ranit, avand arsuri pe 40% din suprafata corpului, precum si la caile respiratorii.

Subsecretarul de stat in Ministerul Sanatatii, Raed Arafat, a declarat ca ranitul va fi adus la Bucuresti, cu ajutorul unui elicopter SMURD.

Prefectul de Gorj, Liviu Andrei, a spus ca, din primele informatii ale directorului uzinei, se pare ca, in momentul in care cele doua femei transportau o parte din pulbere, s-ar fi produs o scanteie. Deocamdata nu se stie din ce cauza.

Potrivit prefectului, citat de Mediafax, pompierii au ajuns la fata locului in 4-5 minute, iar incendiul a fost localizat. Reprezentantii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Gorj afirma ca in prezent nu mai exista pericol de explozie.

La fata locului au ajuns reprezentanti ai Inspectoratului Teritorial de Munca, ai Politiei, dar si procurori, pentru a stabili cauzele producerii deflagratiei. De asemenea, la uzina de la Sadu a plecat si ministrul Economiei, Ion Ariton, insotit de o comisie de specialitate din minister si din compania Romarm.

Totodata, o echipa de specialisti de la INSEMEX Petrosani a plecat la Sadu, pentru a face cercetari, in vederea realizarii unei expertize tehnice de stabilire a cauzelor deflagratiei.

Ultimul accident de la Sadu a avut loc in 16 noiembrie 2010

Atunci, un incendiu s-a produs la o sectie a uzinei, iar o femeie a fost ranita. Victima, in varsta de 42 de ani, lucra cu o substanta pe baza de fosfor, care in contact cu aerul, s-a aprins.

Explozie puternica la fabrica de armament Sadu. O femeie a fost ranita

Uzina Mecanica Sadu este situata in orasul Bumbesti Jiu din judetul Gorj, in apropierea drumului european E70 Targu Jiu - Petrosani.

Uzina Mecanica Sadu produce munitie de infanterie, armament de infanterie si componente pentru acesta si elemente pirotehnice de initiere.

Uzina Mecanica Sadu figureaza in raportul ANAF ca aflandu-se in topul datornicilor catre stat din judetul Gorj. Administratorul special al UM Sadu este Marcel Hoara (PDL). 

Google Maps: Bumbesti-Jiu, Uzina Mecanica Sadu:

 

Tags: explozii, armament,


VIDEO PROTVPLUS.RO