Fenomen neobisnuit la Marea Neagra: plaja cat pe ce inghita de ape!

Dată publicare: 16-02-2010 00:00
Dată actualizare: 05-11-2012 04:16


UPDATE: Unde a disparut plaja, s-au intrebat marti, mirati, cei cu drum pe litoral. Cam 10 metri din nisip au fost "cuceriti" de marea umflata din cauza cresterii Dunarii si a vantului puternic.

Zone intregi unde in vara turistii stateau la bronzat au fost inghitite de apa, iar valurile au distrus chiar si o cladire din beton. Din 1933 n-a mai fost inregistrat un asemenea nivel, comenteaza specialistii.

Foisorul salvamarilor, de exemplu, pe care in vara il stiam pe nisip, se afla marti dimineata in mijlocul apei. Imaginile filmate din elicopter in sezonul estival comparate cu cele de acum arata clar ca marea a acaparat cel putin 10 metri din plaja. Si a distrus in totalitate si o cladire ridicata acolo.

Fenomenul i-a surprins pe oamenii care obisnuiesc sa se plimbe zilnic pe plaja. Specialistii marini spun si ei n-au mai vazut asa ceva de aproape 80 de ani - record care duce la micsorarea suprafatei plajelor. Apa a inceput deja sa surpe faleze in multe locuri din Constanta.

Specialistii afirma ca nivelul apei marii va reveni in zilele urmatoare la cel cu care ne-am obisnuit. Totusi ei avertizeaza ca in aceasta primavara topirea zapezilor de pe versanti va provoca umflarea afluentilor Dunarii, iar aceasta, la randul ei, va aduce cantitati mari de apa la varsarea in Marea Neagra.

Astfel, in functie de debitul Dunarii este posibil ca fenomenul sa se repete chiar cu o intensitate mai mare. In ultimii 40 de ani marea a acoperit peste 2000 de hectare de plaja.

Tags: marea neagra,


VIDEO PROTVPLUS.RO