Actrita Rodica Tapalaga a incetat din viata

Ultima actualizare: 26-08-2012 17:47

UPDATE: Rodica Tapalaga, cunoscuta mai ales pentru rolurile din "Tanase Scatiu" sau "Artista, dolarii si ardelenii" s-a stins din viata la 71 de ani. A luptat in ultimii ani cu o boala care i-a afectat plamanii si rinichii.

Dupa doua saptamani in Spitalul Universitar din Bucuresti, s-a stins acasa.

"Despre dansa si despre toti mortii nostri suntem obligati de tot ce ne leaga de ei sa vorbim mereu numai la prezent. Rodica Tapalaga este un om minunat, un coleg nemaipomenit, care te ajuta si poti impreuna cu dansul sa treci cele mai mari ape ale devenirii noastre intru teatru", a declarat Mircea Albulescu.

A jucat pe rand, pe scena teatrului din Craiova, pe cea a teatrului Notarra sau a Teatrului Mic. Din 1981 a fost cap de afis la Bulandra.

"Rodica estre Teatrul Bulandra, asa cum sunt si altii care nu mai sunt si cred ca va mai trece foarte mult timp pana cand o astfel de actrita se va naste inca o data", a spus Ducu Darie, directorul Teatrului Bulandra.

Trupul actritei a fost depus la Biserica "Sfintii Trei Ierarhi - Coltea" din Bucuresti, unde cei care au admirat-o ii vor putea aduce un ultim omagiu.

Rodica Tapalaga s-a nascut la 12 ianuarie 1939, la Dorohoi, fiind sora mai mica a actorului Stefan Tapalaga.

Actrita a urmat scoala primara si liceul la Dorohoi si a absolvit Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica "I.L. Caragiale" din Bucuresti, in anul 1959.

A jucat pe scena Teatrului National din Craiova, dar si in filme, debutand in "Alo! Ati gresit numarul" (1958), dupa care au urmat "Intre oglinzi paralele" - regia Mircea Veroiu, "Artista, dolarii si Ardelenii" - regia Mircea Veroiu, "Sistemul nervos" (2004) - regia Mircea Daneliuc.

In teatru a creat roluri pe scenele mai multor teatre: Teatrul National din Craiova, Teatrul Notarra si Teatrul Mic, iar din 1981 a fost actrita a Teatrului Lucia Sturdza Bulandra din Bucuresti.

Cariera ei a fost recunoscuta cu Premiul de interpetare pentru rolul "Liuba Setova" - Concursul National al Tanarului Actor – 1960, Premiul de interpetare feminina pentru rolul "Ortansa" - Concursul National de Arta Dramatica, Premiul Asociatiei Cineastilor (ACIN) - pentru rolul "Aglae" din "Tanase Scatiu" (1976), Premiul UNITER pentru intreaga activitate (2001).

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO