Rezultatele după contestații de la Evaluare Națională 2024 au fost afișate. A crescut numărul mediilor de 10

Statistica BAC 2023. Județele cu cea mai mare rata de promovare
Pro TV

Astăzi se afișează rezultatele finale după soluționarea contestațiilor la Evaluarea Națională în 2024. Rezultatele vor fi disponibile atât pe site-ul oficial evaluare.edu.ro, cât și la avizierele centrelor de examinare din întreaga țară.

UPDATE: Peste 24.000 de note au fost schimbate după contestații 

Ministerul Educației a anunțat pe 9 iulie 2024 rezultatele finale ale Evaluării Naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a, după soluționarea contestațiilor.

Contestații depuse:

- 27.640 contestații depuse (8,76% din total lucrări)
- Distribuție: 14.485 la Română, 425 la Limba maternă, 12.730 la Matematică
- 14.720 note au crescut, 9.646 au scăzut

Citește și
Marian Godină și colegii lui i-au prins pe Zoro și iubita lui, suspecții crimei din Vaslui, unde cadavrul unui bărbat a fost găsit într-o valiză

Modificări de note:

- Matematică: 98,1% din reevaluări cu diferențe sub 0,5 puncte
- Română: 77,4% din reevaluări cu diferențe sub 0,5 puncte
- Limba maternă: 75,8% din reevaluări cu diferențe sub 0,5 puncte
- 5 lucrări cu erori de încărcare, corectate în etapa de contestații

Rezultate finale:

- 74,5% elevi cu medii ≥ 5 (creștere de 0,1% față de rezultatele inițiale)
- 74 elevi cu media 10 (față de 65 inițial)
- Rata de participare: 95,3% (152.903 din 160.467 înscriși)
- 25,5% (38.992) elevi cu medii sub 5

Rezultate pe discipline:

- Română: 77,8% note mai mari sau egale cu 5; 416 note de 10
- Matematică: 68,8% note mai mari sau egale cu 5; 1.133 note de 10
- Limba maternă: 90,5% note mai mari sau egale cu; 68 note de 10

Comparație cu 2023:

- Număr similar de contestații
- Scădere a procentului de medii ≥ 5 (74,5% în 2024 vs 76,4% în 2023)
- Mai puține medii de 10 (74 în 2024 vs 466 în 2023)

Rezultatele obținute după contestații reflectă o ușoară îmbunătățire față de rezultatele inițiale, cu o creștere mică a procentului de medii peste 5 și a numărului de medii de 10, dar o scădere față de anul precedent.

UPDATE: S-au afișat rezultatele finale de la Evaluare Națională 2024. 

----

Conform rezultatelor inițiale de la Evaluare Națională 2024, publicate pe 3 iulie, 74,4% dintre candidați au obținut medii mai mari sau egale cu 5 la examen. Este interesant de observat că anul trecut, după soluționarea contestațiilor, procentul elevilor cu medii peste 5 a crescut cu 0,20%, de la 76,2% la 76,4%. Rămâne de văzut dacă și în acest an se va înregistra o creștere similară.

Cum pot fi văzute lucrările corectate

Un aspect important de menționat este că, după afișarea rezultatelor finale, elevii și părinții au posibilitatea de a vizualiza lucrările corectate. Potrivit ordinului privind organizarea și desfășurarea examenului, candidatul major sau părinții/reprezentanții legali ai candidatului minor pot solicita comisiei județene sau Comisiei municipiului București de organizare a Evaluării Naționale să vizualizeze lucrările. Este important de subliniat că, în cazul candidaților minori, aceștia trebuie să fie însoțiți obligatoriu de un părinte sau reprezentant legal la momentul vizualizării lucrării.

Procesul de vizualizare a lucrărilor este strict reglementat și nu poate conduce la o nouă reevaluare sau modificare a notelor acordate după contestații. Scopul acestui proces este de a oferi transparență și de a permite elevilor și părinților să înțeleagă mai bine evaluarea realizată.

Pentru elevii din București, de exemplu, procedura de vizualizare a lucrărilor implică câțiva pași specifici. Conform anunțului Inspectoratului Școlar al Municipiului București, cererile pentru vizualizarea lucrărilor pot fi depuse pe 11 și 12 iulie. Vizualizarea efectivă a lucrărilor va avea loc pe 16 și 17 iulie.

Descarcă cererea pentru vizualizarea lucrărilor

Cerere vizualizare lucrări Evaluare Națională 2024 [pdf]

În Capitală, au fost desemnate șase școli unde se pot vizualiza lucrările, câte una pentru fiecare sector:

- Sectorul 1: Școala Gimnazială "Nicolae Titulescu"

- Sectorul 2: Școala Gimnazială nr. 24

- Sectorul 3: Școala Gimnazială nr. 95

- Sectorul 4: Școala Gimnazială "Mărțișor"

- Sectorul 5: Școala Gimnazială "Luceafărul"

- Sectorul 6: Colegiul Economic "Costin K. Kirițescu"

Admiterea la liceu 2024

După finalizarea etapei de contestații și publicarea rezultatelor finale, urmează procesul de admitere la liceu.

Pentru elevii care au depus contestații, fiecare zecime în plus la nota finală poate avea un impact semnificativ asupra admiterii la liceu. Acest lucru este deosebit de important în contextul anului 2024, când media obținută la Evaluarea Națională va fi singura luată în considerare pentru calcularea mediei de admitere la liceu. Media notelor obținute în clasele V-VIII nu va mai fi inclusă în calculul mediei de admitere, ci va deveni doar unul dintre criteriile de departajare în cazul elevilor cu medii de admitere egale.

În situația în care mai mulți elevi au medii de admitere identice, departajarea se va face în funcție de următoarele patru criterii, în ordinea prezentată:

1. Media generală de absolvire a claselor V-VIII

2. Nota obținută la proba de limba și literatura română din cadrul Evaluării Naționale

3. Nota obținută la proba de matematică

4. Nota obținută la proba de limbă maternă sau la proba de verificare a cunoștințelor de limbă maternă, după caz

Calendarul admiterii la liceu pentru anul 2024

- Între 11 și 22 iulie, elevii și părinții vor completa opțiunile în fișele de înscriere, asistați de diriginții claselor a VIII-a.

- În perioada 11-19 iulie, datele din fișele de înscriere vor fi introduse în baza de date computerizată, iar părinții și candidații vor avea posibilitatea să verifice corectitudinea acestora.

- Pe 24 iulie va avea loc repartizarea computerizată în învățământul liceal pentru absolvenții clasei a VIII-a care nu împlinesc 18 ani până la începerea anului școlar 2024-2025.

- Între 25 și 30 iulie, candidații repartizați vor depune dosarele de înscriere la școlile la care au fost admiși.

- În perioada 31 iulie - 2 august, comisia de admitere județeană/a municipiului București va rezolva eventualele situații speciale apărute după etapa de repartizare computerizată.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO "Nu găsesc bikini potriviți". Cum arată sportiva care a fost desemnată "cea mai atrăgătoare voleibalistă"
FOTO "Nu găsesc bikini potriviți". Cum arată sportiva care a fost desemnată "cea mai atrăgătoare voleibalistă"
Citește și...
Situație îngrijorătoare: Peste jumătate dintre elevii din 6 județe nu au intrat în Evaluare Națională 2024 sau au luat sub 5
Situație îngrijorătoare: Peste jumătate dintre elevii din 6 județe nu au intrat în Evaluare Națională 2024 sau au luat sub 5

În șase județe din țară, peste jumătate dintre cei care au intrat la școală în urmă cu 9 ani, nu au luat medii pe 5 sau nici măcar nu au ajuns în faza în care să susțină Evaluarea Națională 2024.

A început etapa de înscriere la liceu. Când va avea loc repartizarea computerizată
A început etapa de înscriere la liceu. Când va avea loc repartizarea computerizată

Absolvenţii claselor a VIII-a care au trecut de Evaluarea Naţională se pot înscrie, începând de joi, la licee, repartizarea computerizată urmând să aibă loc pe data de 24 iulie.

Situație delicată. Peste 80% dintre notele contestate la Evaluarea Națională au fost schimbate față de cele inițiale
Situație delicată. Peste 80% dintre notele contestate la Evaluarea Națională au fost schimbate față de cele inițiale

Peste 24.000 de note au fost schimbate după contestații la Evaluarea Națională. Rezultatele finale au fost publicate miercuri, 9 iulie, și au fost disponibile atât pe site-ul oficial evaluare.edu.ro, cât și la avizierele centrelor de examinare din țară.

Recomandări
Ursula von der Leyen a pierdut procesul privind transparența contractelor de achiziție a vaccinurilor împotriva COVID-19
Ursula von der Leyen a pierdut procesul privind transparența contractelor de achiziție a vaccinurilor împotriva COVID-19

Curtea de Justiție a Uniunii Europene a decis, miercuri, că Executivul european nu a oferit „un acces suficient de larg” la contractele privind vaccinul COVID-19, constatând nereguli în justificarea sa pentru redactarea unor părți ale documentelor.

Când scăpăm de valul de caniculă. Meteorologii au actualizat avertizările. Urmează vijelii în mare parte din țară. HARTĂ
Când scăpăm de valul de caniculă. Meteorologii au actualizat avertizările. Urmează vijelii în mare parte din țară. HARTĂ

Miercuri, este cod roşu de caniculă în cea mai mare parte a ţării, cu temperaturi ce ajung la 42 de grade, dar joi aproape jumătate dintre judeţele ţării scapă de avertizarea de caniculă şi disconfort termic.

Reacția Iranului după acuzațiile privind un presupus complot pentru asasinarea lui Trump. „Recurgem doar la metode legale”
Reacția Iranului după acuzațiile privind un presupus complot pentru asasinarea lui Trump. „Recurgem doar la metode legale”

CNN a relatat, marţi, pe surse, că SUA au primit informaţii despre un complot iranian de ucidere a lui Donald Trump, iar Secret Service sporise deja măsurile de securitate în jurul candidatului republican înainte de tentativa de asasinare de sâmbătă.