Evaluarea națională 2020. Modele de subiecte la limba română, publicate pe edu.ro

14-05-2020 15:33


Evaluarea națională 2020. Modele de subiecte la limba română, publicate pe edu.ro

180.000 de elevi de clasa VIII vor susține, în luna iunie, Evaluarea Națională 2020, pe site-ul edu.ro fiind publicate modele de teste pentru examenele de evaluarea națională, la disciplinele limba română, limba maternă și matematică.

Ministerul Educației a pus la punct un plan pentru ca elevii clasei a VIII-a, care nu s-au mai prezentat la școală din data de 11 martie, din cauza pandemiei de Covid-19, să se poată pregăti pentru a susține examenele de Evaluare Națională.

Potrivit acestui plan, elevii şi profesorii vor trece printr-un circuit de dezinfectare, iar în clase vor fi cel mult 10 elevi. Zilnic vor primi câte două măşti de protecţie, iar şcolile vor fi curăţate cu substanţe biocide. Cei care se tem se vor putea pregăti on-line.

Evaluarea Națională 2020. Modele de subiecte

 

Ministerul Educației a publicat pe site-ul edu.ro mai multe modele de teste pentru disciplinele la care elevii clasei VIII vor susține examenele la Evaluarea Națională. Este vorba despre limba română, limba maternă și matematică.

Modelul de subiect la limba română și baremul de evaluare poate fi descărcat la finalul acestui articol

Potrivit baremului de evaluare și de notare, nu se acordă fracţiuni de punct. Nu se acordă punctaje intermediare, altele decât cele precizate explicit în barem. Se acordă zece puncte din oficiu. Nota finală se calculează prin împărţirea la zece a punctajului total obţinut pentru lucrare.

Evaluarea Națională 2020. Modele de subiecte pentru limba română

 

La limba română, absolvenții clasei VIII vor avea de rezolvat două subiecte, timpul de lucru fiind de două ore. Toate subiectele sunt obligatorii, elevii primind zece puncte din oficiu.

MODEL DE SUBIECT LA LIMBA ROMÂNĂ

La primul subiect, elevii ar putea avea de rezolvat mai multe cerințe în baza unui text. Printre cerințe s-ar putea număra găsirea unor sinonime, menționarea rolului virgulei sau explicarea modului de formare a unor cuvinte.

Tot la primul subiect, elevilor li s-ar putea cere să redacteze o compunere, în care să motiveze apartenența textului dat la o specie literară.

Și la subiectul al doilea, elevii ar putea avea de rezolvat mai multe cerințe în baza unui text dat.

Evaluarea Națională. Calendarul anunțat de Ministerul Educației

 

Calendarul Evaluării Naționale 2020 a fost anunțat de Ministerul Educației.

Potrivit edu.ro, elevii clasei a VIII-a se pot înscrie în perioada 2-5 iunie, examenele urmând să înceapă pe data de 15 iunie 2020. Examenele se vor încheia pe data de 18 iunie, primele rezultate urmând să fie afișate pe data de 22 iunie, zi în care vor putea fi depuse și contestațiile.

Afișarea rezultatelor finale este programată pentru data de 22 iunie.

Calendar Evaluarea Națională:

2-5 iunie - Înscrierea elevilor

5 iunie 2020 - Încheierea cursurilor pentru clasa a VIII-a

15 iunie - Limba și literatura română - probă scrisă

17 iunie - Matematica - probă scrisă

18 iunie - Limba și literatura maternă - probă scrisă

22 iunie - Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor (până la ora 12:00)

22 iunie - Depunerea contestațiilor (orele 14:00 - 20:00).

23-26 iunie - Soluționarea contestațiilor

27 iunie - Afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor

Sursa: Paula Rusanu

VIDEO PROTVPLUS.RO