Pentru milioanele de români care trăiesc în afară granițelor țării, ziua votului a fost un nou test al răbdării. Speranța s-a transformat în revoltă peste tot în Europa, acolo unde conaționalii noștri s-au dus să voteze.

Oamenii așteaptă la cozi infernale la consulatele țării lor care, la fel ca în 2014, n-a fost în stare să le asigure condiții decente de vot.

Românii din Diaspora au arătat din nou că le pasă de țara pe care au fost nevoiți să o părăsească și pentru viitorul căreia au călătorit azi și sute de kilometri distanță, doar pentru a ajunge la o urnă de vot.

Autoritățile de la București au recunoscut că sunt copleșite și au declarat că niciodată nu au votat în străinătate atât de mulți români ca pe 26 mai.

De la est la vest și de la nord la sud, Europa a fost brăzdată de cozile alegătorilor români care s-au înghesuit în număr impresionant să voteze. În toată lumea, statul a organizat 441 de secții de votare, mai multe decât în 2014, dar realitatea o dovedește că sunt din nou insuficiente. Mii de oameni au așteptat la cozi infernale încă de la primele ore ale dimineții.

În Germania, a fost aglomerație la toate secțiile de votare pentru români. Secția de votare din Dusseldorf a fost amenajată într-o biserică. Oamenii au stat ore multe la coadă până au votat. La Stuttgart, rândul a șerpuit îndelung pe străzile orașului, în timp ce la Bochum mii de persoane nemulțumite de proasta organizare au răbufnit.

Spiritele s-au încins și în capitala Marii Britanii pentru că oamenii și-au pierdut răbdarea. Votul a mers greoi toată ziua.

În Italia la Roma, Napoli, Ancona sau Milano, românii au ieșit la vot în număr mare și au așteptat ore în șir în ploaie. Nimeni nu a plecat acasă și oamenii au așteptat să voteze. Cel puțin 3 persoane au leșinat în aglomerație și au avut nevoie de îngrijiri medicale.

La Bruxelles, au fost încă de dimineață cozi ce se întindeau pe mai multe străzi, la toate secțiile de votare deschise pentru români. Și românii din Praga au ieșit în număr mare la vot. Durata medie de așteptare a fost de trei ore.

Și la Marsilia reprezentanții secției de votare au fost copleșiți. Românii care s-au prezentat în număr mare la urne au acuzat proasta organizare.

Românii le reproșează autorităților că au fost secții insuficiente, personal puțin, și prea puține ștampile și urne de vot. În plus, unele secții afișate pe siteul MAE nu existau în realitate. Din țară, rasponsabilii au recunoscut că sunt copleșiți de numărul mare de alegători.

PNL și USR Plus au cerut prelungirea programului în secțiile de votare din străinătate până la ora 23.