Românii se pregătesc pentru debutul EURO 2020 la București. Măsuri speciale de securitate

Dată publicare: 11-06-2021 19:01
Dată actualizare: 11-06-2021 21:22


Românii se pregătesc pentru debutul EURO 2020 la...
Românii se pregătesc pentru debutul EURO 2020 la...

România se prinde în horă, duminică, odată cu prima partidă din grupa care se joacă și pe Arena Națională. 13.000 de fani au voie în tribune la înfruntarea dintre Austria și Macedonia de Nord după ce trec de verificarea medicală.

De sâmbătă dimineață intră în vigoare primele restricții în Capitală. Nivelul de alertă este ridicat: la meci sunt așteptați înalți oficiali din cele două tabere care se înfruntă pe teren.

În schimb, în Centrul Vechi lumea s-a adunat chiar de la amiază pentru a urmări ceremoniile de deschidere de la EURO2020.

Andreas este din Macedonia de Nord. Învață în București și abia așteaptă meciul de duminică.

Andreas: "Cred că Macedonia este una dintre echipele bune anul acesta. Toţi îi subestimează. Ne vom califica, chiar dacă o să ne luptăm cu Olanda, o să terminăm pe locul doi".

- Care este jucătorul tău preferat?
- Tati!
".

"Suntem studenţi dar susţinem Italia. Iubim Italia!".

1.200 voluntari și-au început deja treaba. Jumătate dintre ei sunt în Centrul Vechi al Capitalei și îi ghidează pe turiști.

"- Aveţi aici o hartă cu multe locuri de vizitat, dacă sunteţi pentru prima dată în Bucureşti.
- Unde este stadionul? Aici?
- Da, aici este stadionul
".

Printre ei, l-am găsit și pe fostul internațional Ciprian Marica. Direct implicat în promovarea evenimentului.

Ciprian Marica: "O șansă fantastică pentru România să găzduiască. Sper să profităm la maxim, să conștientizăm de beneficiile pe care le avem în urma acestui campionat european. Primul sentiment care mă încearcă e de tristetete pentru că Romania nu va fi prezentă la acest campionat european".

Pe străzi vor patrula și polițiști din străinătate

 

Dacă UEFA le recomandă fanilor care vin în România să nu rateze plăcintele dobrogene, covrigii și sarmalele, oferta localurilor este și mai generoasă.

Barmaniță: "Scoatem televizorul la meci și am pregătit preparate tradiționale, mititei, ciorbițe, ciorbe de burta avem oferte la bere".

Forțele de ordine și-au început misiunea propriu-zisă pentru EURO 2020.

Peste 2.000 de polițiști jandarmi și pompieri vor patrula pe străzi în această perioadă în special în Centrul Vechi, dar și în jurul Arenei Naționale.

Pe străzi vom vedea inclusiv poliția canină, dar și jandarmeria călare, iar forțelor de ordine de la noi li se vor alătură și polițiști din străinătate.

Sâmbătă, odată cu primele restricțiile din trafic, numărul echipajelor va crește. Iar duminică, în ziua meciului, vor fi la capacitate maximă.

George Enache, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei București: "Vom dimensiona dispozitivele în funcție de necesitatea din momentul respectiv".

Diana Sarca, purtătoarea de cuvânt a Poliției Capitalei: "Poliția Capitalei este pregătită cu forțe suplimentare pentru a asigura liniștea și siguranța tuturor participanților la acest eveniment sportiv. A tuturor cetățenilor. Poliția Rutieră va fluidiza traficul".

Daniel Vasile, ISU București- Ilfov: "Vor fi aproximativ 150 de pompieri care vor gestiona posibilele situații de urgență care pot apărea la stadionul Arena Națională".

Fanii pot ajunge la meci gratuit, folosind mijloacele de transport în comun. Atenție, însă: în zona Arenei Naționale, regulile de siguranță sanitară pe care le știu se modifică.

Regulile UEFA spun că masca este obligatorie în aer liber

 

De undeva din spatele meu începe perimetrul de securitate, un fel de zona zero pentru forțele de ordine, aici trebuie să știți de la bun început că se aplică regulile UEFA, care spun, printre altele, că masca este obligatorie în aer liber.

Tarom a anunțat vineri că suplimentează cursele pe relația București-Viena, în preajma meciurilor pe care Austria le va juca aici.

Duminică, în schimb, sunt așteptați, în România, mai mulți miniștri ai guvernului Macedoniei de Nord, în frunte cu premierul.

Mi-ar fi plăcut enorm să te pot saluta acum "Hai, România!", eventual cu chipul pictat în tricolor și cu o mare de fani în jur. Naționala lipsește însă de la acest EURO atât de mult așteptat.

Ne resemnăm, totuși, cu gândul că țara noastră se bucură de aprecierea UEFA și a întregului continent și că acest mare eveniment îmbracă România în tonuri optimiste și bucurie.

Alte informații:

- tot fanii trebuie să știe că Poliția Română are acces la o bază de dată comună cu alte state UE - suporterii interziși pe stadioane vor fi identificați în câteva secunde.

- e o soluție să aibă mereu telefonul la ei - astfel, fac mai ușor dovada că au venit pentru meciuri.

- atenție mare și la orele la care trebuie să se prezinte la Arenă: dacă pe bilet le apare că trebuie să fie cu 3 ore înainte, exact asta trebuie să facă. Asta presupune că alocă timp și controlului documentelor medicale - se face în unitățile aprobate de FRF.

- zona Arenei Naționale: de sâmbătă dimineață și până luni, la ora 7, rezidenții cu parcare plătită trebuie să mute mașinile - ADP Sector 2 le-a făcut loc în parcarea centrului comercial din zonă. Dacă nu, se pot trezi cu ele ridicate și duse în rondul de la Alba Iulia.

 


VIDEO PROTVPLUS.RO