PRO TV, lider incontenstabil de audiență, duminică seară. Milioane de români au urmărit finala EURO 2020

Dată publicare: 12-07-2021 18:21
Dată actualizare: 12-07-2021 20:05


PRO TV, lider incontenstabil de audiență, duminică seară. Milioane de români au urmărit finala EURO 2020

Neînvinsă în ultimele 34 de meciuri, naționala Italiei a devenit campioana Europei, după un meci dramatic cu Anglia, tranșat la loteria penalty-urilor.

După 53 de ani, „Squadra azzura” lui Mancini a câștigat din nou cel mai râvnit trofeu european, chiar la Londra, în mijlocul a zeci de mii de suporteri englezi.

Românii au stat cu ochii pe PRO TV, care a fost, duminică seară, lider incontenstabil de audiență. Finală Euro 2020 a fost programul cu cea mai mare audiență înregistrată în acest an de vreun post de televiziune din România.

Ambele echipe aşteptau de peste jumătate de secol acest moment. Susţinută de peste 60 de mii de fani în tribunele legandarului stadion Wembley, din Londra, Anglia a marcat cel mai rapid gol din istoria finalelor de campionat european.

Shaw a deschis scorul în minutul 1:57, spre stupefacţia italienilor. L-au aplaudat din tribune şi prinţul William cu soţia lui, ducesa de Cambridge, şi celebrul actor Tom Cruise, dar și fostul fotbalist David Beckham.

Echipa Italiei a fost redusă la tăcere pentru tot restul primei reprize, iar englezii se pregăteau deja de sărbătorirea primului titlu european din istorie. Doar că reveniţi de la vestiare, în a doua repriză, azurii au egalat, iar bătălia s-a încins.

Pentru fani, a urmat un carusel intens de emoţii, cu urcări şi coborâri de ambele părţi, iar totul a culminat cu loviturile de la 11 metri, care au decis campioana.

Reuşită după reuşită, apoi ratări. Cam aşa au stat lucrurile pentru ambele echipe până la ultima lovitură, când soarta unei partide istorice a stat în piciorul unui puşti de 19 ani, Bukayo Saka, nepregătit încă să facă faţă unei asemenea presiuni.

Acesta a fost momentul în care visul s-a năruit pentru unii, dar s-a împlinit pentru cei care au crezut mai mult în el. După 60 de ani de campionat european, Italia le-a suflat de sub nas trofeul englezilor chiar la ei acasă şi i-a trimis în al nouălea cer pe suporterii de pretutindeni.

La Roma şi în marile oraşe italiene, străzile au fost inundate de fanii fericiţi, în vreme ce în Anglia, suporterii erau în lacrimi.

Frazer Maude, corespondent Sky News la Birmingham: „Aici, în Birmingham, după cum puteţi vedea, oamenii se consolează reciproc. Unii plâng, alţii se îmbrăţişează, unele feţe sunt pur şi simplu împietrite. Nu am crezut că oamenii prezenţi aici ar fi putut să fie trişti sau dezamăgiţi. Cred că sunt încă şocaţi de cele întâmplate”.

Fan englez: „Sunt foarte mândru de ei, au făcut o treabă extraordinară. Bineînţeles că e un moment amar acum, dar fără lacrimi. Le mulţumim băieţilor”.

Fan englez: „Arăta bine totul. Părea că stelele s-au aliniat şi apoi...”

Mii de suporteri italieni, englezi sau români au urmărit împreună marea finală şi în Centrul Vechi al Bucureştiului.

Finală EURO 2020 a creat şi noii eroi ai fotbalului modern. La doar 22 de ani, portarul italian Gianluigi Donnarumma a fost desemnat cel mai bun jucător al turneului şi este pentru prima dată în istorie când un portar câştigă acest titlu.

Donnarumma a apărat doua penaltiuri în marea finală, iar reuşitele sale au devenit deja virale pe internet.

La polul opus, veteranii Chiellini şi Bonucci sunt stâlpii de fier ai defensivei italiene. Chiellini va împlini 37 de ani în august, iar căpitanul „Squadrei Azzura” a fost întâmpinat ca un rege la întoarcerea la Roma.

Leonardo Bonucci a devenit, la 34 de ani, cel mai în vârstă marcator la o finală de campionat european, el fiind cel care a redat speranţa italienilor şi a egalat în repriza a doua, ducând meciul în prelungiri. Italia a câştigat astfel al doilea titlu european din istorie, după cel din 1968. „Squadra Azzura” mai are în palmares patru titluri mondiale.

Meciul care a pus punct campionatului european de fotbal a adunat în faţa televizoarelor milioane de români. PRO TV a fost cel mai urmărit post de televiziune din România, cu finală transmisă de la Londra, care a avut cea mai mare audienţă înregistrată în acest an.

Cifrele de audienţă sunt impresionante. 56,2% dintre telespectatorii din mediul urban cu vârsta cuprinsă între 18 şi 49 de ani s-au uitat la PRO TV, de șapte ori mai mulţi ca la următorul clasat. Postul PRO TV a înregistrat astfel un rating de 15,8 puncte de audienţă pe tot intervalul transmiterii meciului. Minutul de aur a fost la ora 22:48, când peste 3,4 milioane de romani se uitau la PRO TV.


VIDEO PROTVPLUS.RO