Italia, prima finalistă la EURO 2020. A învins Spania la loviturile de departajare

×
Codul embed a fost copiat

Italia s-a calificat în finala EURO 2020 după ce a învins reprezentativa Spaniei cu scorul de 4-2, la loviturile de departajare. 

La finalul celor 90 de minute de joc şi a prelungirilor, scorul a fost egal, 1-1.

Pentru Italia a marcat Federico Chiesa, în minutul 60, iar pentru Spania a punctat Alvaro Morata, în minutul 80.

La loviturile de departajare, pentru Italia au transformat Belotti, Bonucci, Bernardeschi şi Jorginho şi a ratat Locatelli

Pentru Spania au transformat Moreno şi Alcantara şi au ratat Olmo şi Morata.

Citește și
Cehia - Danemarca, la EURO 2020. Meciul poate fi urmărit pe PRO TV și pe VOYO.RO
Cehia - Danemarca, 1-2 în sferturi la EURO 2020. Danezii se califică în semifinale
Ce a pățit jurnalista care a filmat ultimele imagini cu Aleksei Navalnîi în viață

 

Italia - Spania, în semifinalele EURO 2020 | Desfășurarea partidei

 

Italia are un titlu european, obţinut în 1968, pe teren propriu, iar de două ori a pierdut finala, în 2000 (în faţa Franţei) şi în 2012 (în faţa Spaniei).

Squadra Azzurra şi-a luat o nouă revanşă în faţa Spaniei, care a învins-o la EURO în 2008 (4-2 la loviturile de departajare, în sferturi) şi în 2012 (4-0 în finală). Cele două echipe s-au întâlnit acum la al patrulea EURO consecutiv, în 2016 câştigând Italia, cu 2-0 în sferturi.

La Roja a început în forţă, cu o posesie covârşitoare a balonului şi binecunoscutul joc de pase, care i-a adus şi câteva ocazii bune de gol. Pedri l-a găsit pe Oyarzabal la 11 metri (13), dar acesta a greşit preluarea şi a ratat o mare şansă de a deschide scorul. Ferran Torres (15) a şutat pe lângă de la 20 de metri.

Prima acţiune notabilă a Italiei s-a consumat în min. 21, la o pătrundere a lui Emerson, dar Immobile şi Barella a întârziat execuţiile. Donnarumma (25) s-a remarcat apoi la şutul lui Olmo din careu.

Până în finalul primei reprize ocazii clare nu au mai apărut, dar la una din ultimele acţiuni, Italia a fost aproape să înscrie, însă şutul lui Emerson din unghi a şters bară (45).

Spania a avut şi prima oportunitate notabilă din partea secundă, însă Busquets a şutat din prima peste poartă de la 17 metri, la finalul unui contraatac (52).

Italia a ieşit mai mult la joc, reuşind să creeze pericol la poarta lui Unai Simon, în special prin Chiesa, al cărui şut din unghi a fost reţinut cu emoţii de portarul lui Bilbao (53).

Donnarumma a fost la post şi la şutul lui Oyarzabal din afara careului (58).

Squadra Azzurra a marcat prima, în min. 60, la capătul unui contraatac plecat de la Donnarumma, Chiesa a recuperat o minge respinsă de Laporte şi a şutat superb la colţul lung.

Spania s-a aruncat pur şi simplu în atac şi a supus defensiva echipei antrenate de Roberto Mancini la o presiune ridicată, ratând ocazii mari de gol prin Oyarzabal (65), care nu a reuşit să trimită o lovitură de cap din 8-9 metri, la centrarea lui Koke, şi Olmo (66), şut fără preluare de la 17 metri, pe lângă ţintă.

La poarta cealaltă, Berardi l-a testat de două ori pe Unai Simon (68, 80), dar acesta nu a putut fi învins.

Ibericii au reuşit egalarea în min. 80, prin Morata, după o combinaţie rapidă cu Olmo.

Cu această reuşită, Spania a ajuns la 13 goluri marcate la un turneu final EURO, un nou record după cele 12 marcate în 2008 şi 2012, când au cucerit titlul continental.

În prelungiri, cele două echipe au riscat mai puţin, dar tot spaniolii au fost mai periculoşi. În min. 98, Donnarumma a respins mingea centrată de Olmo din lovitură liberă, iar apoi Chiellini a blocat şutul lui Morata. În min. 102, Moreno a centrat, Donnarumma a boxat, iar Bonucci a reuşit să blocheze şutul lui Marcos Llorente.

Italia a avut şi ea o situaţie bună, dar Laporte a blocat şutul din careu al lui Berardi (110).

Pentru Italia este a zecea finală la un turneu major (Cupă Mondială sau EURO), doar Germania având mai multe dintre echipele europene (14). În schimb, pentru Spania este prima semifinală pierdută.

Italia a ajuns la 33 de meciuri consecutive fără eşec (27 victorii, 6 egaluri), ultima înfrângere datând din septembrie 2018 (în faţa Portugaliei).

Italia şi Spania se vor mai înfrunta o dată anul acesta, pe 6 octombrie, la Milano, în semifinalele Ligii Naţiunilor.

În ultimul act, Italia va înfrunta, pe 11 iulie, la Londra, Anglia sau Danemarca, formaţiile care vor disputa, miercuri, a doua semifinală, pe Wembley.

Italia - Spania, în semifinalele EURO 2020 | Cum au arătat echipele

 

Italia a făcut o singură modificare în echipa de start pentru semifinala cu Spania, programată marţi seara pe Stadionul Wembley din Londra, la EURO 2020 la fotbal, faţă de partida din sferturi, titularizarea lui Emerson în locul lui Spinazzola (accidentat).

În formula de start a Spaniei s-au produs trei modificări faţă de ultimul joc, cel cu Elveţia, din sferturi. Au ieşit Sarabia (accidentat), Pau Torres şi Alvaro Morata, înlocuiţi de Dani Olmo, Eric Garcia, respectiv Mikel Oyarzabal.

Italia: Donnarumma - Di Lorenzo, Bonucci, Chiellini, Emerson (Toloi '74) - Barella (Locatelli '85), Jorginho, Verratti (Pessina '74)- Chiesa (Bernardeschi '106), Immobile (Berardi '61), Insigne (Belotti '85). Selecţioner: Roberto Mancini

 

Spania: Simón - Azpilicueta (M.Llorente '85), Garcia (P.Torres '109), Laporte, Alba - Koke (Rodri '70), Busquets (Alcantara '106), Pedri - F.Torres (Morata '62), Oyarzabal (G. Moreno '70), Olmo. Selecţioner: Luis Enrique

 

Rezerve: 1. David de Gea, 13. Robert Sanchez - 3. Diego Llorente, 4. Pau Torres, 6. Marcos Llorente, 7. Alvaro Morata, 9. Gerard Moreno, 10. Thiago Alcantara, 14. Jose Gaya, 16. Rodri, 17. Fabian Ruis, 20. Adama Traore.
 

Italia - Spania, în semifinalele EURO 2020 | Spinazzola și Sarabia, indisponibili

 

Selecţionerul Roberto Mancini i-a folosit pe 25 dintre cei 26 de jucători pe care îi are la dispoziţie la EURO 2020, excepţia fiind portarul Alex Meret.

Italia l-a pierdut pe fundaşul stânga Leonardo Spinazzola, accidentat grav, astfel că în flancul stâng va fi titularizat Emerson Palmieri.

Spania este echipa cu cele mai multe goluri marcate la EURO 2020, 12, cu unul mai mult decât Italia şi Danemarca. Dintre aceste 12 goluri, trei sunt autogoluri ale adversarilor. Spania deţine cea mai bună posesie de la acest turneu (67,2%) şi are cea mai mare acurateţe a paselor (89,4%).

Selecţionerul spaniol Luis Enrique are un singur semn de întrebare, starea de sănătate a lui Pablo Sarabia (probleme la aductorul drept), marcator contra Slovaciei şi Croaţiei. Locul său ar putea fi luat de Dani Olmo sau de Mikel Oyarzabal, doi reprezentanţi ai noului val.

Italia - Spania, în semifinalele EURO 2020 | Brigada de arbitri

 

Arbitrul german Felix Brych a fost desemnat de UEFA să conducă prima semifinală a turneului final EURO 2020 la fotbal, care va opune echipele Italiei şi Spaniei, marţi, la Londra, de la ora 22:00, relatează Agerpres, care citează EFE.

Arbitri asistenţi au fost desemnaţi conaţionalii Mark Borsch şi Stefan Lupp. Al patrulea oficial a fost delegat rusul Serghei Karasev, în timp ce arbitru asistent de rezervă va fi un alt rus, Igor Demeşko.

Arbitrul video, Marco Fritz, şi arbitrii asistenţi video, Christian Dingert, Christian Gittelmann, Bastian Dankert, sunt de asemenea germani.

Brych, care va împlini 46 de ani pe 3 august, este arbitru internaţional din 2007, primul său meci inter-ţări fiind Luxemburg - România 0-2, din preliminariile EURO 2008.

Italia - Spania, în semifinalele EURO 2020 | Adversare pentru a patra oară consecutiv la EURO

 

La EURO 2008, în sferturile de finală, Spania învingea Squadra Azzurra cu 4-2 la loviturile de departajare, la Viena, după ce scorul fusese egal, 0-0, la finalul celor 120 de minute.

În 2012, cele două echipe s-au întâlnit chiar de două ori, mai întâi în grupă, scorul fiind egal, 1-1 (la Gdansk), prin golurile marcate de Fabregas, respectiv Di Natale, iar apoi în finală, la Kiev, ibericii câştigând cu 4-0, prin golurile reuşite de David Silva, Jordi Alba, Fernando Torres şi Juan Mata.

Spania şi Italia au fost adversare şi al EURO 2016, în sferturi, pe Stade de France, Italia câştigând prin golurile lui Chiellini şi Graziano Pelle. De la duelul de acum cinci ani, în echipa Italiei se mai regăsesc Leonardo Bonucci, Alessandro Florenzi şi rezerva Lorenzo Insigne, în timp ce David de Gea, Jordi Alba, Sergio Busquets şi Alvaro Morata din actualul lot au evoluat pentru Spania.

La EURO 2020, Italia a dispus în sferturi de Belgia cu 2-1, înregistrând a 15-a sa victorie consecutivă la Campionatul European (preliminarii şi turneu final), depăşind performanţa de 14 succese consecutive deţinută alături de Germania şi Belgia, potrivit UEFA.

S-au jucat 37 de meciuri directe între cele două echipe naţionale, fiecare având 11 victorii, în timp alte 15 partide s-au încheiat la egalitate.

Eşecul suferit de spanioli la EURO 2016 este singurul din ultimele şapte meciuri directe (două victorii pentru iberici şi patru egaluri).

De notat că Italia şi Spania se vor mai înfrunta o dată anul acesta, pe 6 octombrie, la Milano, în semifinalele Ligii Naţiunilor.

Italia - Spania, în semifinalele EURO 2020 | Palmaresul celor două echipe la Campionatele Europene

 

În semifinalele EURO, Italia are trei victorii şi un eşec: în 1968 a remizat cu URSS, 0-0, dar s-a calificat în finală după ce s-a dat cu banul, în 1988 a pierdut în faţa URSS (0-2), în 2000 a câştigat cu 3-1 la loviturile de departajare în faţa Olandei, iar în 2012 a învins Germania cu 2-1.

Pentru Italia este a zecea participare la un turneu final de Campionat European şi a şaptea consecutivă. Azzurri au un titlu european, obţinut în 1968, pe teren propriu, iar de două ori au pierdut finala, în 2000 (în faţa Franţei) şi în 2012 (în faţa Spaniei).

Spania a ieşit victorioasă în toate cele patru semifinale de EURO pe care le-a jucat: 2-1, după prelungiri, cu Ungaria, în 1964, 5-4, la loviturile de departajare, cu Danemarca, în 1984, 3-0 cu Rusia, în 2008, 4-2 la loviturile de departajare, cu Portugalia, în 2012.

Spaniolii joacă la a şaptea ediţie consecutivă de EURO şi au trei titluri în palmares, obţinute în 1964, 2008 şi 2012.

Spania a devenit, la EURO 2020, prima echipă care a marcat câte cinci goluri în două meciuri consecutive la o ediţie de Campionat European, după 5-0 cu Slovacia în ultimul meci din grupă şi 5-3 cu Croaţia, după prelungiri, în optimi.

Italia a ajuns la 13 victorii consecutive în urma succesului contra Belgiei, din sferturi (2-1), însă Austria a pus capăt în optimi altei serii remarcabile a Squadrei Azzurra, cea a meciurilor consecutive fără gol primit, oprită la 11. Italia e neînvinsă de 33 de partide consecutive (27 victorii, 5 egaluri), ultimul său eşec datând din 10 septembrie 2018, 0-1 cu Portugalia, la Lisabona, în Liga Naţiunilor.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Câți bani încasează echipele de la EURO 2020. Campioana ia peste 30 de milioane de euro
Câți bani încasează echipele de la EURO 2020. Campioana ia peste 30 de milioane de euro

Este săptămâna cea mare a fotbalului european, la capătul căreia, duminică, la PRO TV, va fi încununată noua regină a continentului.

Cehia - Danemarca, 1-2 în sferturi la EURO 2020. Danezii se califică în semifinale
Cehia - Danemarca, 1-2 în sferturi la EURO 2020. Danezii se califică în semifinale

Naţionala de fotbal a Danemarcei s-a calificat în semifinalele EURO 2020, după ce a învins echipa Cehiei cu scorul de 2-1 (2-0), loc sâmbătă seara, pe Stadionul Olimpic din Baku.

EURO 2020: Italia a învins Belgia cu 2-1 şi s-a calificat în semifinale
EURO 2020: Italia a învins Belgia cu 2-1 şi s-a calificat în semifinale

Naţionala de fotbal a Italiei s-a calificat în semifinalele EURO 2020, după ce a învins echipa Belgiei cu scorul de 2-1 (2-1), vineri seara, pe Fussball Arena din Munchen, în al doilea sfert de finală al competiţiei.

Spania- Elveția 4-2 (1-1), în sferturile EURO 2020. ”Furia Roja” merge în semifinale după 5 penalty-uri ratate
Spania- Elveția 4-2 (1-1), în sferturile EURO 2020. ”Furia Roja” merge în semifinale după 5 penalty-uri ratate

Spania este prima echipă calificată în semifinalele EURO 2020 după 4-2 (1-1) împotriva Elveției, rezultatul fiind decis în urma loviturilor de departajare. 

Biserica ortodoxă rusă vrea ca preoții să-i însoțească pe jucătorii naționalei de fotbal înaintea meciurilor
Biserica ortodoxă rusă vrea ca preoții să-i însoțească pe jucătorii naționalei de fotbal înaintea meciurilor

Biserica ortodoxă rusă vrea ca preoţii să-i însoţească pe fotbaliştii naţionalei înaintea meciurilor, după ce Sbornaia a făcut o figură lamentabilă la EURO 2020, unde a încheiat pe ultimul loc în grupă, deşi a jucat două meciuri la Sankt Petersburg.

Recomandări
Explozie la Rafinăria Petromidia. Nu s-au înregistrat victime. Reacția companiei | VIDEO
Explozie la Rafinăria Petromidia. Nu s-au înregistrat victime. Reacția companiei | VIDEO

O explozie a avut loc vineri dimineață la Rafinăria Petromidia. La nivelul județului Constanța a fost activat Planul Roșu de Intervenție.

Ce a găsit armata în locul în care a căzut drona militară, în Brăila. Reacția MApN | VIDEO
Ce a găsit armata în locul în care a căzut drona militară, în Brăila. Reacția MApN | VIDEO

Ministerul Apărării Naționale (MApN) anunţă vineri că elemente dintr-o posibilă dronă au fost găsite în Insula Mare a Brăilei.

20 de ani de la aderarea României la NATO, „cea mai puternică alianţă politico-militară din lume”
20 de ani de la aderarea României la NATO, „cea mai puternică alianţă politico-militară din lume”

S-au împlinit 20 de ani de la aderarea României la NATO, iar responsabilii Apărării și politicienii s-au întrecut în mesaje care evidențiază garanțiile de securitate pe care ni le oferă Alianța în contextul războiului pornit de Rusia în Ucraina.