Unde se duc banii de la rectificarea bugetara? In pensii, somaj si alocatii
Odata cu rectificarea bugetara, Guvernul a mutat bani de la educatie sau justitie in bugetul asigurarilor sociale. Autoritatile incearca astfel sa evite pe cat posibil declansarea unor conflicte sociale.
Statul nu mai are bani pentru pensii si ca sa le poata plati amana o serie de investitii. Desi este singura solutie pentru iesirea din recesiune, investitiile pe care si le planificau ministerele sunt reduse cu 10%.
Banii vor merge in protectie sociala, mai ales ca se estimeaza o scadere in continuare a numarului de salariati cu aproape 2% in urmatoarele luni. O parte din bani vor fi folositi pentru plata datoriilor pe care bugetul le are catre firme private.
De exemplu, Ministerul Sanatatii va achita cele 1,9 miliarde de lei catre furnizorii de medicamente. Tot pentru pensii, Ministerul Dezvoltarii spune ca va taia din bugetul pentru ele reabilitarea blocurilor, asfaltarii drumurilor sau constructiei de locuinte ANL.
In total banii de la 8 ministere merg la bugetul statului. Cele mai mai mari taieri au fost la educatie si interne, iar companii precum Electrica sau Romgaz au fost obligate sa doneze aproape 900 de milioane de lei pentru pensii, asigurari sociale sau alocatiile pentru copii.
Seful Executivului spune ca altfel n-am fi avut bani pentru pensii.
Romania da cel mai mult din Uniunea Europeana pentru plata pensiilor, raportat la veniturile bugetare pe care le incaseaza. Doar Grecia ne depaseste.
Analistii spun ca banii din privatizari ar trebui sa fie investiti si nu sa alimenteze bugetul asigurarilor sociale.