Scădere de 13% la preţul apartamentelor

Ultima actualizare: 15-09-2012 17:27
Scădere de 13 la preţul apartamentelor

Preţurile medii ale apartamentelor vechi din Bucureşti solicitate de proprietari au ajuns la finele lunii iulie la o medie de 117.000 de euro, în scădere cu 13% faţă de începutul anului, arată o analiză a site-ului magazinuldecase.ro.


Comparativ cu luna iunie, preţul a scăzut cu 3%. Analiza realizată de magazinuldecase.ro arată totodată că nivelul chiriilor a scăzut în luna iulie cu 4% faţă de luna precedentă, astfel că valoarea medie a chiriilor solicitate a fost de 595 de euro/lună, cele mai afectate fiind apartamentele cu trei camere, care au înregistrat o valoare medie de 894 euro/lună, în scădere cu 11%.

Contrar tendinţei de depreciere a preţurilor de vânzare, o scădere semnificativă (-3%) a înregistrat şi oferta, ţinând cont de cele 3.178 de locuinţe scoase la vânzare. „Această scădere este determinată de caracterul sezonier al pieţei, cu punctele de maxim în lunile februarie - martie şi septembrie - noiembrie, o scădere a interesului pentru piaţa imobiliară fiind corelată cu lunile de vară şi perioadele principalelor sărbători religioase”, arată autorii analizei

În schimb, numărul locuinţelor disponibile spre închiriere a crescut cu 4%, alimentată şi de proprietarii care au reorientat destinaţia locuinţelor. „La acest nivel cererea este în continuare mai mare decât oferta, însă, odată cu creşterea costurilor de creditare, o parte din potenţialii cumpărători s-au reorientat parţial pentru varianta de închiriere. De asemenea, oferta de locuinţe de închiriat este suplimentată cu locuinţele care iniţial erau destinate vânzării”, potrivit aceleiaşi surse.

După creşteri susţinute ale preţurilor în ultimii opt ani, piaţa locală a fost atinsă în acest an de criza financiară internaţională, care a provocat primele scăderi de preţuri, în special în cazul apartamentelor vechi. Indexul imobiliar realizat de ZF a arătat că preţul apartamentelor vechi cu trei camere din Capitală a scăzut cu 5% de la începutul anului până la finele lui iulie, ajungând la o valoare medie de 1.920 de euro/metrul pătrat.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO