Saraciti de francul elvetian. 1 din 3 credite e clasificat la restante
Deprecierea leului, majorarea dobanzilor si scaderea salariilor au adus in pragul disperarii sute de mii de romani. Sunt toti cei care nu mai reusesc sa-si plateasca la timp ratele catre banci.
Cei mai disperati au datorii in franci elvetieni. Valoarea restantelor in aceasta moneda a crescut de 6 ori in ultimul an.
Ca sa va faceti o idee cam cat de mare este problema, ganditi-va ca o treime din creditele aflate in bilantul bancilor inregistrau la sfarsitul anului trecut restante la plata mai mari de 30 de zile.
Vorbim aici de imprumuturi cu o valoare totala de peste 15 miliarde de euro.
Valoarea lor ar fi putea sa fie si mai mare daca ne gandim ca in ultimii 4 ani bancherii au transferat alte 10 miliarde de euro din creditele acordate catre ale institutii din afara tarii, pentru putea da credite in continuare.
Cei care au ales imprumuturile in francii elvetieni sufera cel mai mult. Mai toti s-au imprumutat la un grad maxim de indatorare in perioada 2006-2008 pentru ca nu se asteptau ca ratele sa le mai creasca si acum nu mai au de unde sa plateasca ratele lunare.
De ce se intampla insa toate aceste lucruri?
"In anii in care economia duduia, iar preturile apartamentelor cresteau de la o zi la alta, oamenii se vedeau nevoiti in multe cazuri sa apeleze la varianta creditelor in franci elvetieni, datorita dobanzilor mai mici care le permiteau sa imprumute sume mai mari de bani la aceleasi venituri", explica Liviu Chiru, redactor Ziarul Financiar.
In prezent, 12% dintre creditele luate de romani sunt in franci elvetieni.