S-au inmuiat bancile? Se reduc dobanzile la credite
Bancile au inceput deja sa reduca dobanzile la creditele in lei, iar acesta ar putea fi semnalul ca institutiile financiare sunt dispuse sa reia creditarea.
Guvernatorul BNR mai tempereaza insa anunutul si spune ca in acest an ar trebui sa fie ajutate in primul rand IMM-urile daca vrem crestere economica.
"Dobanzile au scazut si in opinia mea vor scadea in continuare. Este singura modalitate de a promova incontinuare activitatea principala a bancilor si anume activitatea de creditare", spune Radu Ghetea, presedinte ARB.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Bancile comerciale trebuie sa isi actualizeze strategiile si planurile de afaceri si sa acorde mai multa importanta IMM-urilor", e parerea lui Mugur Isarescu, guvernatorul BNR.
Guvernatorul Isarescu crede ca, dupa lectia crizei, romanii nu se vor mai indatora la fel de mult ca inainte, asa ca bancile trebuie sa imprumute mai mult intrepriderile, in special cele din sectorul productiv. De altfel, el spune ca economia romaneasca creste deja la productie si la export.
Sefii bancilor comerciale se asteapta ca, dupa doi ani de inghet, creditarea populatiei sa reinceapa anul acesta si sa se accelereze anul viitor, pe masura ce romanii romanii vor prinde curaj sa consume si sa se imprumute. Ei recomanda imprumuturile in lei, la care dobanzile sunt in scadere, in timp ce la euro dobanzile cresc.