Romania primeste unda verde pentru transele de imprumut de la FMI si CE

Ultima actualizare: 22-06-2012 16:24
FMI

UPDATE: Comisia Europeana si Fondul Monetar International au dat aviz pozitiv pentru ca tara noastra sa primeasca banii de care are nevoie pentru a face fata crizei economice.

Potrivit www.incont.ro, delegatia CE apreciaza ca a doua si a treia evaluare a acordului cu Romania sunt pozitive. Prin urmare, vom primi urmatoarea transa, de un miliard de euro, in luna martie. Asa ne-a asigurat reprezentantul Comisiei, Fabienne Ilzkovitz.

Totodata, FMI-ul va recomanda board-ului de la Washington, la mijlocul lunii februarie, sa elibereze urmatoarele doua transe pentru Romania, a declarat seful misiunii de evaluare a acordului stand-by, Jeffrey Franks.

Mai mult FMI anticipeaza ca economia va reveni pe crestere in primul trimestru, dupa o scadere usoara in ultimul trimestru din 2009, si prognozeaza pentru finele acestui an un avans de 1,3%.

Anul trecut, scaderea PIB a fost de 7%, potrivit oficialului FMI.

Insa acordarea acestor imprumuturi aduce cu sine o serie de masuri "nepopulare": reducerea salariilor si disponibilizari in randul bugetarilor. Reducerea cheltuielilor de personal se va realiza atat prin scaderea masei salariale cat si prin disponibilizarea de personal, contributia acestor masuri urmand sa fie decisa de Guvern, a declarat, seful misiunii FMI de evaluare a acordului stand-by, Jeffrey Franks.

"Ca sa reduci cheltuielile de personal sunt doua cai. Prima sa dai salariile in jos sau a doua sa dai afara angajati. Guvernul a ales o combinatie. Salariile au fost inghetate (...)Vor fi si unele reduceri de personal. Mixul exact este ceva ce am lasat la atitudinea Guvernului. Exista o anumita flexibilitate", a explicat Franks.

In ceea ce priveste problema creditarii, Jeffrey Franks a declarat ca acest sector va incepe sa isi revina in acest an, dar sistemul financiar va ramane in continuare sub presiune.

El a apreciat ca sistemul bancar a facut fata cu bine presiunilor crizei financiare, in ciuda cresterii creditelor neperformante, care au determinat o majorare a provizioanelor si in unele cazuri a capitalurilor.

Franks s-a aratat foarte multumit de colaborarea cu departamentul de supraveghere de la banca centrala, pe care l-a definit ca fiind "foarte vigilent".

Sinteza declaratiilor facute de Jeffrey Franks, seful echipei de negociatori din partea FMI in tara noastra, si Fabienne Ilzkovitz, reprezentantul Comisiei Europene, pe www.incont.ro

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO