Probleme cu noile reguli ale contractelor de credit? Iata raspunsurile
Ordonanta 50 din 2010 a reusit sa-i zapaceasca pe multi romani, care pur si simplu n-au mai inteles ce obligatii au, care sunt drepturile lor si cum sa se fereasca de contracte abuzive ale bancilor. Din acest motiv, ANPC vine acum cu noi precizari.
Dupa o perioada de adevarata nebunie, in care romanii cu imprumuturi la banci au fost obligati, pana la 20 septembrie, sa mearga la ghiseu pentru a-si pune la punct contractele de creditare, urmeaza acum "partea a doua": clarificarea problemelor.
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor a primit in ultima perioada mai multe sesizari, legate de alinierea contractelor de credit la prevederile OUG 50/2010.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Asa ca inspectorii ANPC au selectat cele mai frecvente probleme reclamate de consumatori, pentru a le clarifica.
Iata cele mai importante dintre acestea:
► Nu am primit actul aditional prin care creditorul trebuie sa alinieze contractul de credit la OUG 50/2010.
Termenul acordat creditorilor pentru alinierea contractelor s-a incheiat. Obligatia de notificare a fost in sarcina exclusiva a creditorului, acesta trebuie sa demonstreze ca a depus toate diligentele sa informeze clientii. Din acest moment, se vor aplica sanctiuni creditorilor care nu pot face dovada ca au transmis consumatorilor actele aditionale. Bancile care mai au contracte in derulare cu prevederi contrare OUG 50/2010 vor fi sanctionate.
► Am primit actul aditional, dar nu l-am semnat.
Nu este obligatoriu sa semnati actul aditional de aliniere a contractului la prevederile OUG 50/2010 propus de banca. Prevederile OUG 50/2010 se aplica automat. Daca actul aditional contine clauze care exced cerintelor de aliniere la Ordonanta, sesizati CJPC. Creditorul nu se poate prevala de acceptarea tacita pentru acele clauze din actele aditionale care nu au legatura cu alinierea contractului la OUG 50/2010. Nu aveti, conform OUG 50/2010, un termen limita de contestare a actelor aditionale, dar e preferabil sa o faceti cat mai repede, imediat ce banca incearca sa le puna in aplicare.
► Am primit actul aditional, l-am semnat fara sa-i acord atentie si acum descopar ca mai multe clauze nu sunt conforme cu OUG 50/2010
Daca actul aditional pe care l-ati semnat era destinat alinierii contractului la prevederile OUG 50/2010, clauzele care nu sunt impuse de Ordonanta sunt nule de drept. Sesizati CJPC si daca se confirma ceea ce reclamati, se vor dispune masuri de aducere a contractului in conformitate cu prevederile legale.
Aveti o problema daca banca v-a propus spre semnare un act aditional de modificare a contractului la initiativa creditorului si nu unul de aliniere la OUG 50. In acest caz, verificati daca banca a respectat procedura de notificare (informare cu 30 zile inainte, timp de gandire de 15 zile). Daca procedura nu a fost respectata, puteti contesta fara probleme actul aditional.
► Creditorul mi-a prezentat nu unul, ci doua sau mai multe acte aditionale din care sa aleg.
Daca banca a si informat ca numai unul este act aditional de aliniere la OUG 50/2010, iar restul sunt initiative ale bancii de modificare a conventiei de credit, prezentate cu 30 de zile in avans si cu un termen de reflectie de 15 zile, totul este in regula.
Tineti cont ca alinierea la OUG 50/2010 este obligatorie, respectivul act aditional se aplica automat, dupa care va puteti gandi daca acceptati sau nu si ce va propune suplimentar banca.
Alinierea contractelor de credit la OUG50 [pdf] Lista completa a precizarilor facute de ANPC poate fi gasita in documentul atasat.