Probleme cu noile reguli ale contractelor de credit? Iata raspunsurile

contracte

Ordonanta 50 din 2010 a reusit sa-i zapaceasca pe multi romani, care pur si simplu n-au mai inteles ce obligatii au, care sunt drepturile lor si cum sa se fereasca de contracte abuzive ale bancilor. Din acest motiv, ANPC vine acum cu noi precizari.

Dupa o perioada de adevarata nebunie, in care romanii cu imprumuturi la banci au fost obligati, pana la 20 septembrie, sa mearga la ghiseu pentru a-si pune la punct contractele de creditare, urmeaza acum "partea a doua": clarificarea problemelor.

Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor a primit in ultima perioada mai multe sesizari, legate de alinierea contractelor de credit la prevederile OUG 50/2010.

Asa ca inspectorii ANPC au selectat cele mai frecvente probleme reclamate de consumatori, pentru a le clarifica.

Iata cele mai importante dintre acestea:

Citește și
banci
Cum sa ne rezolvam problemele cu creditele? BNR vine cu solutiile

► Nu am primit actul aditional prin care creditorul trebuie sa alinieze contractul de credit la OUG 50/2010.

Termenul acordat creditorilor pentru alinierea contractelor s-a incheiat. Obligatia de notificare a fost in sarcina exclusiva a creditorului, acesta trebuie sa demonstreze ca a depus toate diligentele sa informeze clientii. Din acest moment, se vor aplica sanctiuni creditorilor care nu pot face dovada ca au transmis consumatorilor actele aditionale. Bancile care mai au contracte in derulare cu prevederi contrare OUG 50/2010 vor fi sanctionate.

► Am primit actul aditional, dar nu l-am semnat.

Nu este obligatoriu sa semnati actul aditional de aliniere a contractului la prevederile OUG 50/2010 propus de banca. Prevederile OUG 50/2010 se aplica automat. Daca actul aditional contine clauze care exced cerintelor de aliniere la Ordonanta, sesizati CJPC. Creditorul nu se poate prevala de acceptarea tacita pentru acele clauze din actele aditionale care nu au legatura cu alinierea contractului la OUG 50/2010. Nu aveti, conform OUG 50/2010, un termen limita de contestare a actelor aditionale, dar e preferabil sa o faceti cat mai repede, imediat ce banca incearca sa le puna in aplicare.

► Am primit actul aditional, l-am semnat fara sa-i acord atentie si acum descopar ca mai multe clauze nu sunt conforme cu OUG 50/2010

Daca actul aditional pe care l-ati semnat era destinat alinierii contractului la prevederile OUG 50/2010, clauzele care nu sunt impuse de Ordonanta sunt nule de drept. Sesizati CJPC si daca se confirma ceea ce reclamati, se vor dispune masuri de aducere a contractului in conformitate cu prevederile legale.

Aveti o problema daca banca v-a propus spre semnare un act aditional de modificare a contractului la initiativa creditorului si nu unul de aliniere la OUG 50. In acest caz, verificati daca banca a respectat procedura de notificare (informare cu 30 zile inainte, timp de gandire de 15 zile). Daca procedura nu a fost respectata, puteti contesta fara probleme actul aditional.

► Creditorul mi-a prezentat nu unul, ci doua sau mai multe acte aditionale din care sa aleg.

Daca banca a si informat ca numai unul este act aditional de aliniere la OUG 50/2010, iar restul sunt initiative ale bancii de modificare a conventiei de credit, prezentate cu 30 de zile in avans si cu un termen de reflectie de 15 zile, totul este in regula.

Tineti cont ca alinierea la OUG 50/2010 este obligatorie, respectivul act aditional se aplica automat, dupa care va puteti gandi daca acceptati sau nu si ce va propune suplimentar banca.

Alinierea contractelor de credit la OUG50 [pdf] Lista completa a precizarilor facute de ANPC poate fi gasita in documentul atasat.

 

Citește și...
Ce faci daca ai platit comision de risc si ai
Ce faci daca ai platit comision de risc si ai "clauze abuzive" in contract

Consideri ca si acum ai clauze abuzive in contract? Crezi ca banca a incasat ilegal sute sau mii de euro de pe urma ta din comisionul de risc?

Cum sa ne rezolvam problemele cu creditele? BNR vine cu solutiile
Cum sa ne rezolvam problemele cu creditele? BNR vine cu solutiile

Finantele, BNR si alte institutii au elaborat doua ghiduri pentru restructurarea extrajudiciara a obligatiilor firmelor si creditelor garantate cu ipoteca ale populatiei, care recomanda, printre altele, discutarea cu creditorii.

Razboi pe tema actelor aditionale! La ce sa fii atent in noul contract
Razboi pe tema actelor aditionale! La ce sa fii atent in noul contract

Termenul de 90 de zile acordat de autotitati bancilor pentru modificarea tuturor celor aproape 8 milioane de contracte de credit a expirat.

Recomandări
Zelenski: Dacă şantajul rusesc cu radiaţii continuă, vara aceasta ar putea intra în istorie drept una dintre cele mai tragice
Zelenski: Dacă şantajul rusesc cu radiaţii continuă, vara aceasta ar putea intra în istorie drept una dintre cele mai tragice

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelkenski, a declarat că restabilirea securităţii depline la centrala nucleară Zaporojie - aflată sub controlul forţelor ruse - poate începe odată cu misiunea internaţională.

BNR se aşteaptă ca rata inflaţiei să ajungă la 13,9% în decembrie
BNR se aşteaptă ca rata inflaţiei să ajungă la 13,9% în decembrie

Banca Națională a României preconizează că inflația va ajunge la 13,9% în decembrie 2022.

Studenții au protestat la Timișoara, nemulţumiţi de noua Lege a Educației. Motivul pentru care un tânăr s-a costumat în mumie
Studenții au protestat la Timișoara, nemulţumiţi de noua Lege a Educației. Motivul pentru care un tânăr s-a costumat în mumie

Sute de studenți au protestat, vineri, la Timișoara, nemulţumiţi de noua Lege a Educației, aflată acum în dezbatere publică.