Pe piata imobiliara din Romania clientul face pretul!
Sunt cuvintele agentiilor, care au recunoscut ca in ultimul an pretul nu mai este stabilit de vanzator, mai ales la apartamentele vechi. Clientii, bine informati, urmaresc o proprietate luni intregi si incearca sa obtina cel mai bun pret.
Daca in vremurile de glorie o locuinta nu statea mai mult de o luna - doua si isi gasea proprietar, acum, timpul de asteptare ajunge si la un an de zile. Cumparatorul tatoneaza terenul, negociaza si abia cand ajunge la pretul potrivit, plateste.
Asa au procedat Florin si sotia lui, de exemplu. Au inceput sa caute o locuinta de anul trecut si s-au mutat abia cu o luna in urma. N-au semnat contractul pana cand nu le-a convenit pretul.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
"Am gasit acest apartament de trei camere, cu o suprafata de 115 metri patrati. Pretul a fost initial de 135.000 de euro si am negociat pana la 120.000", a spus Florin Marinache, cumparator.
Catalin, in schimb, a cautat un teren pe care sa-si construiasca o casa. Si l-a gasit in apropiere de Targoviste. A dat mai putin de 20.000 de lei pe 300 de metri patrati.
"Am reusit sa ne luam un teren la un pret foarte bun fata de anii trecuti, chiar la jumatate. In urmatorii ani speram sa ne facem si casa", a spus Catalin Marcu, cumparator.
Cei care lucreaza in domeniul imobiliar sunt de acord: cine vrea sa cumpere nu se repede la prima oferta. Studiaza "terenul" cu atentie.
Lucrurile sunt si mai clare in cazul vilelor, unde sumele care pot fi scazute din pretul initial sunt uriase.
In aceste conditii, vanzarile sunt putine. Tocmai de aceea, un metru patrat intr-o vila din sudul capitalei costa mai putin decat unul intr-un bloc vechi, adica sub 1.000 de euro, potrivit unui studiu recent.
In vestul Bucurestiului, in schimb, preturile au ajuns pe picior de egalitate.