Leul e pe depreciere! Afla incotro ne indreptam

07-12-2009 00:00


Lei

Banca Nationala a Romaniei a anuntat astazi un curs de referinta de 4,2141 de lei, in crestere cu aproape un ban fata de cel de vineri. Iar dealerii spun ca daca va continua instabilitatea politica, bine nu va fi pentru moneda nationala.

Pe piata interbancara, moneda nationala a revenit pe crestere dupa ce in deschidere cursul a atins un maxim de 4,24 lei/euro.

In jurul orei 13:10, tranzactiile cu moneda europeana se situau la 4,2110-4,2209 lei/euro.

Potrivit dealerilor, pentru a cobori cursul de la 4,24, banca centrala ar fi intervenit pe piata.

"Rezultatele partiale ale alegerilor prezidentiale nu s-au reflectat foarte mult pe curs, iar daca se confirma Basescu (n.r. - castigator al alegerilor prezidentiale), s-ar putea sa continue instabilitatea politica, ceea ce va pune presiune pe moneda si pe dobanzi", a declarat pentru Mediafax dealerul unei banci.

Ultimele rezultate de la Biroul Electoral Central il dau castigator al scrutinului de vineri pe Traian Basescu.

Perioada electorala i-a priit leului, cursul de schimb coborand cu 1,76% in ultimele doua saptamani, de la o cotatie de 4,2817 lei/euro pe 20 noiembrie, inaintea primului tur de scrutin, la 4,2062 lei/euro, pe 4 decembrie.

Analistii straini au anuntat inca de acum doua zile ca intarirea monedei nationale este aproape de sfarsit anul acesta, iar in scurt timp leul va intra pe un trend de depreciere. Mai ales din cauza situatiei politice instabile.

Sursa: Mediafax

Tags: leu, euro, economie,

VIDEO PROTVPLUS.RO