Japonia, a doua mare economie a lumii, a iesit din recesiune
Dupa Germania si Franta, se vede "luminita de la capatul tunelului" si in Japonia. Ba chiar, apar si cateva raze de soare. Economia nipona a crescut cu aproape un procent in ultima perioada pentru care exista statistici, din aprilie pana in iunie.
Cresterea economica, inca modesta, de 0,9%, vine dupa patru trimestre succesive de contractie.
Relansarea se explica prin redemararea exporturilor si incurajarea consumului intern, gratie planului de stimulare pentru care guvernul a cheltuit 260 de miliarde de dolari.
O gramada de bani, se pare insa cheltuiti cu folos.
La ei se poate
Japonia a iesit astfel din cea mai lunga recesiune pe care a indurat-o din 1945 incoace.
De exemplu: industria auto s-a revigorat dupa ce japonezii au primit ajutoare financiare daca si-au achizitionat unul dintre automobilele "nationale". De asemenea, statul a incurajat dezvoltarea masinilor "verzi", mai economicoase, mai putin poluante, pe care insa japonezii reusesc sa le faca fiabile si destul de ieftine.
De fapt, consumul in general a fost stimulat, stocurile s-au micsorat, fapt care a incurajat firmele sa produca din nou.
Totusi autoritatile de la Tokyo s-au ferit sa anunte rezultatele pe un ton triumfalist.
Iar analistii avertizeaza: ar putea urma un drum lung pana cand economia nipona va iesi din convalescenta pentru a se insanatosi cu adevarat.
Nu toate vestile sunt pozitive, somajul ar putea ajunge la cel mai ridicat nivel din ultimii sase ani si exista temeri in privinta consecintelor pe care le-ar putea avea scaderea preturilor.
Relansarea vine prea tarziu pentru premierul care a sustinut-o. Asa cum arata sondajele, cu mai putin de doua saptamani inaintea alegerilor, victoria opozitiei pare cat se poate de clara.