Ce este rau pentru salariati este bun pentru moneda nationala
Explicatia, nu foarte placuta pentru urechile romanilor care muncesc din zori si pana in seara, vine din partea guvernatorulului BNR.
Mugur Isarescu a explicat vineri ca leul s-a depreciat pentru ca in ultimii trei ani lefurile au crescut prea mult. Dovada ca dupa ce Guvernul a anuntat ca amana majorarile salariale, cursul euro a scazut cu peste trei bani.
Cursul valutar a scazut luni la 4 lei si 25 de bani pentru un euro, cu trei bani si jumatate sub nivelul de joi, dar in timpul discursului guvernatorului despre raportul trimestrial asupra inflatiei, cotatiile au scazut pe piata interbancara chiar sub 4 lei si 22 de bani. Mugur Isarescu a spus ca deprecierea leului era inevitabila dupa ce in ultimii trei ani salariile au crescut mult peste posibilitatile economiei. Moneda nationala s-a intarit atunci pentru ca investitorii straini au adus multi bani in Romania, insa izbucnirea crizei economice internationale i-a facut pe acestia sa isi piarda increderea.
In ceea ce priveste evolutia Romaniei in acest an, guvernatorul Isarescu este optimist si crede in continuare ca vom avea o crestere economica intre 2 si 2,3% - ceva mai mica decat cea de 2,5% pe care mizeaza Guvernul. El spune ca expertii Fondului Monetar International, care considera ca e posibil sa intram in recesiune, sunt intotdeauna mai pesimisti. Totul depinde insa de felul in care Guvernul va reusi sa isi indeplineasca obiectivele bugetare, in special sa mentina deficitul undeva sub 2-3%. Daca va reusi, atunci si BNR va reduce mai serios dobanzile si va lasa bancilor mai multi bani pentru creditare.
Mugur Isarescu a recunoscut ca in toamna a ajutat o banca comerciala care era supusa unui atac cu un imprumut de 280 de milioane de euro si ca marea majoritate a rezervei BNR, adica circa 10 miliarde de euro, a fost constituita prin cumparari de valuta cand cursul era la 3,1 pentru un euro.