Isarescu: 2009, an al incertitudinii economice

29-11-2008 00:00

Asta ne avertizeaza guvernatorul BNR, spunand ca Romania va avea si ea de suferit din cauza crizei internationale.Cu toata criza, vom avea crestere economica, undeva intre 3 si 6%, estimeaza Mugur Isarescu. Asta depinde insa in mare parte si de politicile economice ale viitorului guvern.

Daca tot n-ai o criza de fond, o criza nervoasa poate sa-ti arate intr-adevar ce inseamna o criza.
Mugur Isarescu
Tot din cauza crizei, finantarile din strainatate se vor diminua, la fel si investitiile straine directe. Iar companiile romanesti cu activitate de export vor avea de suferit din cauza incetinirii economiilor din Uniunea Europeana. Rezultatul: numarul de someri va continua sa creasca.

Principala problema cu care ne vom confrunta este insa deficitul de cont curent, care arata ca romanii consuma mult mai mult decat pot sa produca. Chiar asa, sustine guvernatorul BNR, nu se pune problema unei recesiuni.

Cat de mult vom reusi sa beneficiem de aceasta crestere depinde si de deciziile pe care le va lua viitorul guvern. Daca salariile vor creste sau nu in ton cu productivitatea, daca firmele vor reusi sa absoarba mai multe fonduri europene. Si nu in ultimul rand, pe ce isi va cheltui statul banii. O posibila prioritate - infrastructura.

Cei mai multi analisti estimeaza ca vom avea anul viitor o crestere economica mai mica de 4%, adica jumatate decat cea din 2008.


VIDEO PROTVPLUS.RO