Probleme mari si la Azomures! Mii de angajati in somaj tehnic

28-11-2008 00:00

Azomures

2.000 de muncitori de la combinatul de ingrasaminte chimice Azomures din Targu Mures vor intra de luni in somaj tehnic, a anuntat vineri societatea.

Suspendarea contractelor individuale de munca nu inseamna disponibilizare de personal, ci trecerea acestuia in somaj tehnic pentru o perioada determinata.
Comunicat Azomures
Cei 2.000 de angajati anuntati vineri, impreuna cu cei 250 de muncitori trimisi in somaj tehnic in urma cu cateva saptamani, reprezinta circa 70% din numarul total al salariatilor Azomures.

Surse din conducerea companiei au declarat pentru Mediafax ca perioada de somaj tehnic va fi cuprinsa intre 1 decembrie - 12 ianuarie 2009.

Decizia trimiterii in somaj tehnic a muncitorilor de la Azomures si oprirea productiei combinatului intervine pe fondul lipsei de comenzi, dificultatea valorificarii produselor, prin scaderea pretului acestora precum si datorita reducerii drastice a cererii de ingrasaminte chimice, ceea ce a dus la atingerea pragului maxim de stocare a acestora.

Compania sustine ca persoanele afectate vor ramane la dispozitia societatii, urmand sa fie chemati la lucru in cazul reluarii operatiunilor.

Conducerea Azomures a stabilit cu reprezentantii sindicatelor ca prima de Craciun, precum si orice alte prime prevazute in Contractul Colectiv de Munca la nivelul societatii sa fie achitate salariatilor aflati in somaj tehnic la data platii acestora. 

Pe perioada suspendarii contractelor de munca, salariatii vor primi o indemnizatie egala cu 75% din salariul de baza.

Combinatul a fost vizitat la sfarsitul saptamanii trecute de presedintele Traian Basescu.  Acesta a spus, la finalul vizitei, ca a remarcat aici preocuparea patronatului de a mentine forta de munca si ca societatea are o dificultate legata de lipsa muncitorilor calificati.

Vezi aici toate regiunile care sunt afectate de somaj!

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO