Mugur Isarescu: Am intrat in era incertitudinilor

03-11-2008 00:00

Potrivit ultimelor calcule facute de specialistii Bancii Nationale, in 2009 inflatia ar putea depasi 5% sau la fel de usor ar putea cobori sub 1%.


Nu stim exact care va fi comportamentul viitorului guvern. In ce masura se va respecta calendarul de ajustare al preturilor.
MUGUR ISARESCU - Guvernator BNR
Sunt inca multe necunoscute in aceasta ecuatie: cursul de schimb, majorarile salariale, dar si evolutia crizei financiare.

Mugur Isarescu a tinut sa precizeze ca Romania nu este afectata direct de criza internationala. Insa a recunoscut ca vor aparea o serie de efecte indirecte.

In alte cuvinte ne putem astepta in continuare la fluctuatii semnificative ale cursului de schimb. De exemplu, Comisia Europeana estimeaza pentru anul viitor un curs mediu de 3,79 lei pentru un euro.

Iar bancile mama din strainatate nu vor mai da bani cu aceeasi usurinta bancilor romanesti. Lucru observat si saptamanile trecute cand cinci banci din Romania detinute de institutii internationale au refuzat sa imprumute bani celorlalte banci de pe piata. In consecinta, creditarea in valuta se va tempera semnificativ.

De asemenea, investitorii straini vor incepe sa isi repatrieze profiturile obtinute la firmele din Romania, in loc sa le reinvesteasca asa ca pana acum.

Toate acestea vor duce la incetinirea economiei, dar intrebarea este cu cat. BNR vede o crestere economica de 4,6% pentru anul viitor, insa guvernatorul Mugur Isarescu nu exclude o crestere de 5, chiar 6%. Acest lucru depinde in mare masura de deciziile care vor fi luate de viitorul guvern in ceea ce priveste investitiile programate.

In aceste conditii de incertiudine la nivel international guvernatorul BNR i-a invitat luni pe analistii Standard & Poors sa isi refaca raportul prin care Romania a fost retrogradata in randul tarilor riscante pentru investitorii straini.VIDEO PROTVPLUS.RO