Vesti din ce in ce mai proaste. Salariile romanilor sunt in cadere libera
UPDATE: Potrivit datelor furnizate de INS, in iulie, salariul mediu net a scazut cu aproape 5% fata de iunie. Previzibil, si puterea de cumparare s-a diminuat cu aproximativ 7% din cauza cresterii TVA.
Scaderea salariilor nu tine cont daca este vorba despre angajatii de la stat sau de la privat.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Doar -1355 de lei. Atat a fost in Romania in luna iulie castigul salarial mediu cu 67 de lei sub cel inregistrat in iunie.
Cele mai mari scaderi de lefuri au fost consemnate in sectorul bugetar. Astfel angajatii de la stat au pierdut pana la un sfert din bani ca urmare a aplicarii prevederilor legale.
Modificarile difera insa in functie de domeniu : in învatamant castigurile au scazut cu 22,6%, in sanatate cu 19,8%, iar in administratie publica cu 14,4%.
Pe de alta parte reducerea de salarii nu s-a aplicat in cazul celor cu venituri sub 600 de lei. Astfel se explica si faptul ca veniturile bugetarilor nu au scazut pAna la 25 % cum s-a anuntat initial.
In sectorul privat, cele mai semnificative pierderi de pana la 8% s-au inregistrat in domeniul farmaceutic, in extractia petrolului brut si a gazelor naturale.
Incaseaza cu mai putin de 6% si cei care lucreaza la fabricarea bauturilor, in productia de calculatoare si electronice dar si in imobiliare.
Exista totusi si angajati care au zambit cand au vazut fluturasul din iulie. Este vorba despre cei din industria metalurgica, din extractia carbunelui, distributia de energie electrica si de gaze.
Cele mai mari castiguri medii se pot obtine din activitatile de intermediere financiara, iar cele mai mici in industria hoteliera.
Cu cat au scazut salariile medii nete la bugetari
In invatamant castigul s-a redus cu 22,6%, in sanatate si asistenta sociala cu 19,8% si in administratie publica cu 14,4%.