Ne asteapta vremuri grele: lista cu promisiunile Guvernului catre FMI

Ultimul update: Marti 16 Octombrie 2012 16:43
Data publicarii: Joi 27 Mai 2010 00:00
Categorie: Financiar

De masurile de austeritate anuntate de Guvern nu scapa nimeni. Cei care au mai mult de o proprietate vor achita impozite duble sau chiar triple, cei platiti prin drepturi de autor vor fi impozitati mai mult, la fel si persoanele fizice autorizate.

Prima lege pe care Guvernul isi va asuma raspunderea prevede reducerea valorii punctului de pensii, de la 732,8 lei la 622,9 lei - cu exact 15 procente.

Asta insemna ca fiecare pensie din Romania va scadea cu acelasi procent. Guvernul va pastra insa pensia sociala minima de 350 de lei.

Taierile vor fi insa mult mai mari in cazul "pensiilor speciale" de care beneficiaza fosti militari, polististi, aviatori, judecatori, procurori, diplomati si parlamentari. Acestea vor fi recalculate la fel ca pentru pensionarii de rand, in functie de contributia platita - arata cea de a doua lege cu care premierul se va prezenta in fata Parlamentului.

"Prin aceasta lege, asupra careia ne vom angaja raspunderea, vom dispune mai repede recalcularea pensiilor speciale - asa cum am mentionat si in cadrele pe care le-am stabilit pana in momentul de fata public - si, de asemenea, reevaluarea dosarelor care vizeaza pensiile de invaliditate, pensiile de boala, pentru a elimina din Romania acele cazuri care constituie abuz in materie de pensionare", a declarat premierul Emil Boc.

Oficial, in Romania primesc pensie de invaliditate nu mai putin de 920.000 de persoane. In plus, Guvernul va bloca si pensionarile anticipate.

Cea mai mare pensie speciala este de 37.000 de lei pe luna, adica cat 105 pensii minime. Si pensiile viitoare ale romanilor tineri, care sunt angajati, vor fi din pacate afectate.

Proiectul de lege spune ca vor taiate lefurile si in institutii care nu iau, ci dau bani la buget, cum ar fi de exemplu Banca Nationala. In plus, premierul Emil Boc a anuntat ca vor fi reduse si salariile celor care lucreaza in companiile de stat, mai ales in cele profitabile, dar nu prin legea speciala.

Spre dosebire de bugetari, salariile din companii de stat pot fi reduse prin simpla revizuire a bugetului fiecarei companii in parte, a spus premierul. Situatia fiecarei companii va fi analizata in perioada urmatoare si se va stabili de la caz la caz cat de mult vor fi reduse salariile.

"Cuantumul brut al salariilor, soldelor, indemnizatiilor lunare de incadrare, inclusiv sporuri, indemnizatii si alte drepturi salariale se diminueaza cu 25%", potrivit proiectului de lege pe care guvernul isi va asuma raspunderea.

Asadar, veniturile aferente lunii iunie vor scadea cu un sfert fata de cele incasate in aprilie, pentru toti bugetarii.

Reducerile se aplica inclusiv angajatilor din Banca Nationala, Comisia Nationala de Valori Imobiliare, Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private si Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, desi acestia tehnic nu sunt bugetari. Conducerea BNR a aflat din presa ca va primi salarii mai mici incepand de luna viitoare.

Vor scadea si veniturile a sute de mii de romani din mediul privat platiti cu drepturi de autor, conventii civile sau persoane fizice autorizate.

Astfel, un angajat care este platit pe drepturi de autor cu 1000 de lei brut pe luna, pierde 132 de lei din impozit si contributii sociale, daca angajatorul nu este dispus sa suporte cheltuielile suplimentare.

Reducerea salariilor si a pensiilor nu acopera insa toate gaurile din buget. Asa ca Executivul reduce cu 15% si ajutorul de somaj.

Si nu va mai acorda salarii compensatorii in urma concedierilor colective. Anul acesta, statul trebuie sa dea afara 70.000 de angajati. Iar concedierile vor continua si in 2011.

Pana atunci, Executivul taie de la 1 iunie din toate ajutoarele sociale importante.

Indemnizatia pentru mame va fi redusa cu 15%. De la 1 iunie nicio mama nu va primi mai mult de 3400 de lei pe luna. In schimb, alocatia pentru copii ramane neschimbata. 200 de lei pe luna pana la 2 ani si 42 de lei dupa.

Guvernul renunta insa la trusoul pentru nou-nascuti si la suma de 200 de euro pe care o primeau tinerii casatoriti. Statul reduce cu 25% si contributia la salariile preotilor.

Se taie cu 15% indemnizatiile pentru merit, ajutorul lunar pentru sotul supravietuitor, indemnizatiile pentru revolutionari si sprijinul material acordat urmasilor membrilor Academiei Romane si Academiei Oamenilor de Stiinta.

Nu vor fi afectate alocatia complementara pentru copii, alocatia monoparentala, alocatia de plasament pentru copii cu handicap, indemnizatiile de crestere pentru copii cu handicap, indemnizatia de hrana pentru bolnavii de HIV-SIDA, ajutoarele pentru refugiati, indemnizatiile veteranilor de razboi, indemnizatiile persoanelor persecutate politic si etnic.

In schimb, statul intentioneaza sa obtina anul acesta peste 200 de milioane de euro din introducerea unor noi impozite.

Statul se pregateste sa impoziteze si tichetele de masa, tichetele cadou, tichetele de cresa, dar si platile compensatorii. Ministerul de Finante va reintroduce impozitul de 16% pe dobanzile din depozitele bancare.

Si programatorii IT vor fi impozitati, potrivit Noului Cod Fiscal. Pana acum erau scutiti de la plata taxelor.

Premierul Boc: niciun salariu din Romania nu va fi sub 600 de lei!
Premierul Boc: niciun salariu din Romania nu va fi sub 600 de lei!
VIDEO PROTVPLUS.RO
curs valutar
Euro se apropie de maximul istoric din ianuarie. La cât a ajuns cursul
ROBOR la 3 luni a crescut la 3,25%, cel mai mare nivel din ultimele 3 luni
Scandal în coaliţie pe OUG 114. Dragnea se opune modificării, Dăncilă vrea "flexibilitate"
Indicele ROBOR la 3 luni a urcat la 3,19%, cel mai mare nivel din ultimele trei luni
Firmă din Vaslui cu 766 de milioane de angajaţi, prima la Start-up Nation. Ce e pe locul 2
BNR a cerut Guvernului abrogarea OUG 114. Ședintă cu scântei între Isărescu și Teodorovici
Microcip
Europenii care se microcipează în masă. Tehnologia SF folosită tot mai des într-o țară UE
Trucul ”orașului ascuns”. De ce a dat Lufthansa în judecată un călător
Studiu. Românii nu au scăpat de mirajul telefoanelor și al televizoarelor smart
Afaceri cu lemnul rămas la ocoalele silvice. Decorațiunea care se vinde cu 500 de euro
România are livezi, dar nu are recolte. Nu știm să lucrăm cu specialiști
Cum justifică Teodorovici majorarea deficitului la 2,76% din PIB