Germania: Razboiul valutar la nivel global ar putea deveni unul comercial

14-10-2010 00:00
Sursa: Wall Street Journal

criza economica

Germania mentine presiunile asupra Chinei pentru alinierea yuanului cu valutele importante si avertizeaza ca s-ar putea ajunge la un razboi comercial din cauza statelor care concureaza in a-si sustine exporturile prin deprecierea monedei proprii.

Depinde de China sa evite o disputa comerciala paguboasa cu SUA, a afirmat ministrul german al Economiei, Rainer Brüderle, pentru cotidianul Handelsblatt.

"Trebuie sa avem grija ca razboiul valutar sa nu devina unul comercial. China poarta o mare parte a responsabilitatii in a preveni o escaladare", a spus el. Brüderle, aflat in prezent in China, va reprezenta Germania la reuniunea de saptamana urmatoare, din Coreea de Sud, a ministrilor si guvernatorilor de banci centrale din statele G20.

Intalnirea reprezinta o oportunitate pentru liderii statelor dezvoltate si emergente mari sa abordeze problema dezechilibrelor valutare care perturba comertul.

Reuniunea organizata, la sfarsitul saptamanii trecute, de Fondul Monetar International la Washington a devenit un forum pentru plangerile privind deprecierile valutare, folosite de unele state in scopul cresterii competitivitatii economice, fara a se ajunge la un consens. China a refuzat sa-si modifice politica monetara.

Sursa: Wall Street Journal, Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO