"Frati romani, se scumpesc toate!" Asta spun in cor producatorii

14-10-2008 00:00

Se justifica sau nu scumpirea alimentelor odata cu devalorizarea leului?Iata o controversa aparuta intre patronate si reprezentantii Bancii Nationale.

Dupa ce Mugur Isarescu a spus cat se poate de clar ca si daca am aduce toata mancarea din import, tot nu ar trebui sa dam mai mult pe ea, cei vizati au si iesit la atac.

De ce vor creste preturile? Toate aceste lucruri sunt cumparate in moneda numita euro. Devalorizarea leului cu peste 10 inseamna scumpire cu 10. Cumparand in euro, trebuie sa vinzi la valoarea euro, nu poti sa vinzi la valoarea leului.
Sorin Minea, presedinte Romalimenta
"Frati romani, se scumpesc toate!" spun in cor producatorii si patronatele care ne anunta ca, pana la sfarsitul lunii, sigur o sa dam mai mult pentru carne, mezeluri si conserve. S-au marit chiriile, s-a scumpit transportul, salariile au crescut, iar materia prima e din import si se calculeaza la un curs al euro mult mai mare.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu a declarat ca, de cate ori s-a depreciat leul, preturile s-au dus in sus. Cand s-a intarit, niciun producator n-a ieftinit marfa.

La inceputul lunii octombrie, cursul a urcat pina la 3,94 de lei pentru un euro. Analistii observa insa ca aceeasi moneda era cotata si in ianuarie 2005 cu doar un ban mai putin, 3,93 de lei. Si totusi, producatorii par sa fi scapat preturile de sub control.

Mai putin antrenati in jocul macroeconomic, cumparatorii stiu ca in magazine vin produse alimentare mai scumpe cu pana la 100%: muschi de porc in 2005, 14 lei. In 2008, 29 de lei pe kg. Ceafa si cotlet de porc acum 3 ani, 13 lei. Astazi, 24 de lei. Cat despre mezelurile favorite, salamul de vara a ajuns, de la 12 lei, la 28.

Concluzia este, din pacate, una singura : in Romania exista un singur sens de crestere !


VIDEO PROTVPLUS.RO