"Frati romani, se scumpesc toate!" Asta spun in cor producatorii
Se justifica sau nu scumpirea alimentelor odata cu devalorizarea leului?Iata o controversa aparuta intre patronate si reprezentantii Bancii Nationale.
Dupa ce Mugur Isarescu a spus cat se poate de clar ca si daca am aduce toata mancarea din import, tot nu ar trebui sa dam mai mult pe ea, cei vizati au si iesit la atac.
La inceputul lunii octombrie, cursul a urcat pina la 3,94 de lei pentru un euro. Analistii observa insa ca aceeasi moneda era cotata si in ianuarie 2005 cu doar un ban mai putin, 3,93 de lei. Si totusi, producatorii par sa fi scapat preturile de sub control.
Mai putin antrenati in jocul macroeconomic, cumparatorii stiu ca in magazine vin produse alimentare mai scumpe cu pana la 100%: muschi de porc in 2005, 14 lei. In 2008, 29 de lei pe kg. Ceafa si cotlet de porc acum 3 ani, 13 lei. Astazi, 24 de lei. Cat despre mezelurile favorite, salamul de vara a ajuns, de la 12 lei, la 28.
Concluzia este, din pacate, una singura : in Romania exista un singur sens de crestere !