Economia Romaniei, vicecampioana recesiunii in Uniune. PIB: -0,7%, in vara
Suntem tot pe minus. Produsul Intern Brut a intrat din nou in plan negativ, dupa ce in trimestrul al II-lea urcase la +0,3%. Caderea este cea mai abrupta din Europa, dupa Grecia.
Tehnic vorbind, o crestere economica pe parcursul a doua trimestre consecutive ar fi insemnat pentru Romania iesirea oficiala din recesiune.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Din pacate evolutia PIB a fost usor pozitiva doar in prmavara, intre aprilie si iunie. Autoritatile nu au izbutit sa mentina trendul prin masurile luate, asa ca s-a ajuns la scaderea pana la 0,7% a Prodului Intern Brut, intre lunile iulie si septembrie.
Majorarea TVA si-a produs efectele
Masurile nepopulare luate de catre Guvern la jumatatea anului, respectiv cresterea Taxei pe Valoare Adaugata de la 19, la 24% si taierea veniturilor salariatilor din sectorul bugetar cu 25 de procente au avut efecte negative si asupra cresterii economice. Dupa cresterea preturilor si scaderea veniturilor, romanii au incetat sa mai cumpere, limitandu-se astfel consumul.
De asemenea si reticenta bancilor la capitolul creditare, a contribuit la acest capitol.
Ceilalti factori ai cresterii economice, productia si exportul, au fost singurii care au functionat in parametrii normali - exporturile batand chiar recorduri istorice, dupa depasirea pragului de 26 de miliarde de euro.
Suntem penultimii din Europa
Dintre toate cele 27 de state UE, doar trei au avut contractie economica in trimestrul al treilea. Printre ele si Romania.
Grecia a fost pe locul intai la scadere, urmata de tara noastra, reiese din datele prezentate vineri de Eurostat. Dupa noi vine Olanda.
Per ansamblu, economia UE a crescut cu 0,4% in perioada iulie-septembrie, la fel ca cea a zonei euro, cele mai puternice cresteri fiind inregistrate in Finlanda (1,3%), Cehia (1,1%) si Slovacia (0,9%).
Vecinii bulgari au avut si ei crestere de 0,3%, iar in Ungaria, PIB-ul a urcat cu 0,8%.
Analistii au prevazut scaderea
Asociatia Analistilor Financiar-Bancari se astepta ca economia sa scada in trimestrul al III-lea. Ba chiar a anuntat ca si in ultimele trei luni ale anului se va repeta acest scenariu.
Autoritatile romane, FMI si CE estimeaza ca pe ansamblul anului PIB se va reduce cu circa 2%, iar anul viitor va creste cu 1,5%.
Economia a intrat in recesiune in trimestrul al treilea din 2008, odata cu scaderea PIB, fata de precedentele trei luni, cu 0,1%. De atunci, PIB-ul a inregistrat scaderi in fiecare trimestru, exceptand cresterea usoara, de 0,1%, din trimestrul al treilea din 2009 si cea din trimestrul doi 2010.