Doi elvetieni cresc vaci scotiene in Romania. Idee de afacere profitabila
Daca tot nu ne pricepem la afaceri si ne lasam pamantul parloaga, vin strainii sa ne dea lectii practice: doi elvetieni au pornit in zona Sibiului o afacere cu 500 de vaci de carne.
Un kilogram de muschi de vita Angus costa - in Vest - chiar si 30 de euro. Hranite cu iarba sanatoasa din Carpati, vacile de rasa scotiana o duc foarte bine, in timp ce romanii din zona ridica din umeri: nu s-ar apuca de asa ceva.
Samuel si Stefan aveau experienta necesara: In Elvetia, erau macelari. Au luat in arenda peste 600 de hectare de pasuni din Sibiu, apoi si-au cumparat o cireada de 120 de vaci de carne. Restul a venit de la sine:
O vaca din rasa scotiana Angus costa intre 800 si 1.600 de euro. Ferma elvetienilor are acum 500 de capete. Cand vor ajunge la 1500, le vor taia pentru export de carne in Elvetia, Germania si Austria.
Animalele sunt extrem de rezistente: stau numai afara, chiar si iarna, si se hranesc mai ales cu iarba.
Problema e ca romanii din zona nu prea mai stau la coada vacii: imediat dupa revolutie, in Sibiu erau 178.000 de bovine; acum, doar 34.000.
Satenii care mai au vaci tin la rasele deja cunoscute.