Cutremurul financiar care ar putea lovi Dubaiul s-ar resimti si la noi!

Ultima actualizare: 06-07-2012 18:59

Guvernul din Dubai nu vrea sa-si asume responsabilitatea pentru datoriile uriase, de 60 de miliarde de dolari, facute de companiile publice care construiesc resedinte de lux pe insule artificiale.


Astfel, increderea investitorilor a fost o data in plus zdruncinata, iar actiunile la burse au scazut dramatic. Pericolul cel mare ar fi ca oamenii de afaceri sa-si retraga toti banii, iar acest cutremur financiar ar putea lovi iar Romania, asa cum s-a intamplat vineri.

Petrecerea de 20 de milioane de dolari, data la deschiderea hotelului-cazino Atlantis, din Dubai, in urma cu un an si ceva este de acum istorie.

A venit si randul extravagantului emirat sa fie atins de criza, iar efectele se simt pana in Romania. Leul a primit, la sfarsitul saptamanii trecute, o grea lovitura, iar tranzactiile bursiere de la noi inca resimt socul.

Problemele au pornit de la Dubai World, un conglomerat de companii controlate de stat, cu proiecte imobiliare faraonice, inclusiv faimoasele insule artificiale cu resedinte de mare lux. Dezvoltatorul - el singur - are datorii de 59 de miliarde de dolari, pe care nu mai are cum sa le plateasca.

Printre investitori se numara vedete care au achizitionat proprietati in insula palmier. Brad Pitt, Angelina Jolie sau David Beckham, ca sa amintim doar cateva nume, se tem acum ca se va alege praful de "visul lor din Dubai".

Criza se afla in nord, iar solutia pare sa fie in sud, intr-un alt emirat bogat din familia Emiratelor Arabe Unite - Abu Dhabi.

Totul are un pret insa. In schimbul unui masiv ajutor financiar de la "fratele mai mare", cei din Dubai ar putea sa fie nevoiti sa cedeze emiratului salvator statutul de capitala regionala financiara.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO