Dubaiul din nou in mocirla crizei financiare. Datorii de miliarde de dolari

Ultima actualizare: 02-06-2012 23:08

Un nou cutremur financiar mondial ar putea avea epicentrul in Dubai. Inglodat in datorii si in mijlocul unor proiecte imobiliare extravagante, emiratul a cerut aminarea cu sase luni a platii creantelor sale financiare.

Cred ca emiratul Dubai are neaparata nevoie sa-si finanteze deficitul economic prin vanzarea obligatiunilor de stat. Chiar asta face acum. Insa, in viitor, s-ar putea ca guvernul sa nu mai poata duce povara, daca acumuleaza prea multe datorii.
Kamel Wazne, analist economic
Compania de stat "Dubai World", care a inceput aceste proiecte imobiliare extravagante, le-a inghetat, pentru ca a acumulat datorii uriase: 59 de miliarde de dolari. Fara a mai pune la socoteala inca 20 de miliarde, reprezentand alte imprumuturi garante tot de stat.

Din cauza impasului financiar din Dubai, principalele actiuni europene au inregistrat joi cea mai mare scadere din ultimele sapte luni. Cele mai afectate sunt cotatiile bancilor.

Vestea i-a lovit pe toti ca un traznet. Nimeni nu se astepta la asa ceva. Investitorii primisera semne ca emiratul Dubai ar fi iesit din criza financiara globala si parea sa se intreavada o raza de speranta la orizont. Increderea a primit o grea lovitura. Bancherii sunt foarte preocupati acum. Nu mai stiu ce sa creada.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO