Leul e pe derdelus, desi iarna nu a venit inca! 1 euro = 3,941 lei

Dată publicare: 06-10-2008 00:00
Dată actualizare: 05-10-2012 19:42


Se stringe latul. Indiferent ca au datorii sau nu, romanilor le-a inghetat luni zimbetul pe buze. Cursul leu-euro, anuntat de BNR, a fost de 3,94.

Vorbim astfel despre cea mai grava depreciere a leului, de la sfarsitul lui 2004, incoace.

In timp ce oamenii obisnuiti, cu datorii pe la banci, isi fac calcule peste calcule, guvernatorul Mugur Isarescu spune ca situatia este cit se poate de normala: daca ne uitam la criza financiara din intreaga lume, dar si la recentele majorari salariale, cerute de noi. Cu alte cuvinte: " dupa fapta si rasplata" a spus acesta.

Luni a fost o zi foarte proasta pentru leu. In jur de ora 12, cursul interbancar se apropiase de valoarea de 4 lei pentru un euro.

Oricum, oficial, leul s-a oprit la numai 20 de bani de cel mai prost curs inregistrat vreodata.

Luni dupa-amiaza, guvernatorul BNR a anuntat ca banca centrala e pregatita sa intervina pentru stabilitatea financiara a Romaniei. Asta chiar daca tot Mugur Isarescu declarase ca i se pare normal ce i se intimpla acum leului.

Toata ziua a fost insa foarte agitata la casele de schimb: cursul s-a schimbat de 6-7 ori, o situatie pe care n-am mai vazut-o de ani de zile. Iar cine a fost nevoit sa cumpere luni valuta a platit-o foarte scump.

Leul s-a devalorizat de la sfarsitul lunii septembrie cu aproximativ 6% fata de euro si aproape 12% fata de dolarul american. Luni, moneda nationala a pierdut 7 bani in fata celei europene si a ajuns la valoarea din noiembrie 2004.

Eu consider ca si evolutia actuala a cursului s-a miscat in limite normale avand in vederea ce s-a intamplat pe plan internationala si ce s-a intamplat in ultima saptamana pe plan intern. As spune asa, ca sa nu comentez mai mult, ca dupa fapta si rasplata.
Mugur Isarescu
Putea fi si mai rau. Pe piata interbancara moneda noastra a ajuns in jurul pranzului chiar si la 3,98 lei pentru un euro. Iar o parte dintre analisti considera ca BNR a intervenit in piata pentru a se asigura ca pragul psihologic de 4 lei nu va fi atins. Insa pericolul se pare ca nu a trecut.

Guvernatorul bancii centrale spune ca deprecierea leului are doua cauze: criza internationala si posibilele cresteri salariale mult peste posibilitatile economiei romanesti.
Nu este insa ingrijorat .


Oricum, guvernatorul Bancii Nationale ne asigura ca sistemul financiar-bancar romanesc este solid si ca institutia pe care o conduce este gata sa depaseasca orice posibila criza.


Dobanzile la credite cresc!

VIDEO PROTVPLUS.RO