Creditele in lei ar putea sa se ieftineasca
Doua miliarde de lei. Aceasta este suma pe care bancile o au in plus, incepand de luni, cand a intrat in vigoare decizia BNR de reducere cu 2% a rezervelor minime in lei.
Adica se vor tine mai putini bani in seiful Bancii Nationale si vor exista mai multi pentru credite, care ar trebui sa se ieftineasca.
Bancile spun ca cele doua miliarde de lei in plus sunt binevenite si primul efect va fi scaderea dobanzilor pe piata interbancara, in functie de care se calculeaza si dobanzile pentru multe credite in lei deja acordate. Sa ne amintim ca luna trecuta, cand nevoia de lei a devenit acuta, dobanzile interbancare au sarit de 50% pe an. Acum, au scazut sub 17%, iar cele doua miliarde ar putea sa le impinga spre 10-12%.
De o crestere a creditarii nu se poate vorbi insa prea curand, pentru ca, din cauza "secetei" de bani din ultima luna, multe banci s-au imprumutat si acum se vor grabi sa isi achite mai intai datoriile. Incepand de luni, rezerva minima pe care bancile sunt obligate sa o tina in seifurile BNR scade de la 20%, la 18% din totalul depozitelor in lei.
Pentru ca vor avea mai multi bani la dispozitie, bancile vor reduce dobanzile: intai pe piata bancara si apoi la credite. De altfel, si Banca Nationala le recomanda bancilor sa atraga mai multi bani, pentru ca pana acum au dat mai multe credite decat au adunat din depozite.
Bancile comerciale au cerut Bancii Nationale sa continue reducerea Rezervei Minime la lei, dar mai ales la valuta, unde rezerva minima este de 40%. Solicitarea a fost facut luni seara, la intalnirea dintre bancheri, reprezentantii Bancii Nationale si ai Ministerului de Finante, unde s-a discutat planul anticriza si reluarea creditarii in econonomie.
Afla aici mai multe detalii despre evolutia dobanzilor la credite.