Creditele de consum in euro, pe cale de disparitie din cauza restantelor
Acestea crescusera de doua ori mai rapid la acest tip de imprumuturi decat la cele in lei. Iar in cazul monedelor exotice, ca francul elvetian, valoarea datoriilor a explodat, desi ele nu se mai acorda din 2008.
Foarte multi bancheri refuza sa mai acorde credite de consum in valuta romanilor care au salarii in lei. Bancherii stiu foarte bine ca valoarea restantelor s-a marit de patru ori in doar doi ani.
In ultimele 12 luni, restantele la creditele in lei s-au dublat, in timp ce la creditele in euro vorbim de o triplare, iar la cele in franci elvetieni de o crestere de peste 8 ori.
Alegeri 2024
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
12:53
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
12:08
Cine intră în turul 2. Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr
Asa ca anul trecut a fost primul in care bancile din Romania au inregistrat pierderi pentru creditele in valuta, atat din cauza cresterii restantelor cat si a dobanzilor la care au imprumutat valuta din strainatate.
Singurele credite in valuta pe care bancile vor sa le dea in continuare sunt cele ipotecare. Insa in Parlament a fost depus un proiect de lege care prevede tocmai interzicerea creditelor ipotecare in valuta, dupa modelul Ungariei, care a luat o astfel de masura in urma cu doua saptamani.