Comisioanele de rambursare eliminate sau reduse la 1%. Vezi noutatile
UPDATE: Guvernul a aprobat o ordonanta de urgenta, prin care obliga bancile sa reduca drastic comisioanele de rambursare anticipata si sa le furnizeze clientilor, in termen de 90 de zile, o formula clara de calcul a dobanzilor.
Pentru creditele cu dobanda fixa comisionul de rambursare anticipata va fi 0. Iar pentru cele cu dobanda variabila comisionul va fi de cel mult 1%. Comsionul scade sub 0,5% in ultimul an de plata.
Reducerea comisionului de rambursare anticipata se aplica tuturor creditelor, inclusiv celor aflate in derulare. In plus, bancile mai au voie sa pastreze doar 4 comisioane. Pe cel de administrare, cel de rambursare anticipata, de penalizare pentru intarzieri si un comision unic pentru toate celelalte servicii prestate.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Asa ca vor disparea comsioanele de retragere, cele de depunere, de risc sau de schimb valutar. Atat pentru creditele noi, cat si pentru cele aflate deja in derulare.
Modificarile intra in vigoare la 10 zile de la data publicarii legii in Monitorul Oficial. Iar pana in septembrie bancile trebuie sa modifice toate contractele prin acte aditionale.
Un client care mai are de dat bancii 10.000 de euro plateste acum un comison de rambursare anticipata de aproximativ 500 de euro. Dupa intrarea in vigoare a legii comisionul nu o sa depaseasca 100 de euro.
Asadar, cei prinsi in contracte abuzive pot apela mai usor la o alta banca daca ofera dobanzi mai mici.
In curand, toate bancile vor fi obligate sa le ofere potentialilor clienti un formular standard care sa contina absolut toate informatiile despre imprumut, astfel incat omul sa isi faca o idee sau sa mearga direct la concurenta.
In formular bancile trebuie sa mentioneze tipul creditului, durata contractului, valoarea ratelor si ordinea in care sunt alocate, suma totala care urmeaza sa fie rambursata la sfarsitul contractului, dar si garantiile cerute de institutia financiara.
In acelasi document, clientii vor primi informatii despre dobanda anuala efectiva si daca trebuie sau nu sa plateasca taxe notariale sau sa incheie o asigurare pentru a obtine creditul.
Oamenii vor avea dreptul sa renunte la orice contract de imprumut fara motiv si fara sa plateasca niciun fel de penalizare in termen de 14 zile de la semnarea actelor.
Sursa: Pro TV
Etichete: credite, premier, banci, emil boc, imprumuturi,
Dată publicare:
09-06-2010 00:00