Ciocolata si cafeaua ajung produse de lux. Le vom cumpara cu gramul
Preturile pentru cacao si cafea au ajuns la un maxim istoric, iar Coasta de Fildes anunta, peste toate acestea, ca nationalizeaza exporturile. Analistii estimeaza ca ciocolata va ajunge in viitor la fel de pretuita ca aurul.
Pretul la cacao este la maximul ultimilor 32 de ani, de 3.680 dolari pe tona, din cauza violentelor care au loc in Coasta de Fildes, care provoaca temeri legate de continuitatea livrarilor.
Asta in conditiile in care Costa de Fildes este cel mai mare exportator de cacao din lume.
Presedintele tarii africane, Laurent Gbagbo, care lupta sa-si pastreze scaunul dupa ce alegerile au fost castigate de un contracandidat si refuza sa paraseasca functia de lider al statului, a anuntat nationalizarea exporturilor de cafea si cacao, scrie Reuters.
Asta inseamna ca in Coasta de Fildes nu mai exporta nimeni, in afara de stat si ca autoritatile decid cate tone de produse pleaca spre tarile straine. Automat asta inseamna o reducere importanta a cantitatii de cacao si cafea de pe piata globala, in conditiile unei cereri tot mai ridicate.
Tableta de ciocolata va deveni amintire
Si acesta este doar inceputul, spune John Mason, directorul si fondatorul Nature Conservation Research Council, cu sediul in Ghana. Acesta a declarat pentru The New Zeeland Herald ca in 20 de ani ciocolata va fi atat de rara si de scumpa incat o persoana cu venituri medii nu isi va mai permite sa o cumpere.
Fermierii din tarile mari producatoare de cacao nu primesc din partea guvernelor locale acele stimulente financiare de care au nevoie pentru a reface plantatiile de arbori de cacao, pe masura ce acestia mor de batranete.
Aceasta actiune de replantare presupune, de regula, mutarea fermierilor intr-o alta zona de padure, unde vor astepta pana la cinci ani pana sa obtina prima recolta. In plus, copiii acestor fermieri africani, a caror speranta de viata este de doar 56 de ani, prefera sa isi caute de lucru in zonele urbane si refuza munca istovitoare de pe plantatiile de cacao, care le aduce beneficii foarte mici.
Parca pentru a agrava si mai mult aceasta situatie, specialistii afirma ca solurile din plantatiile traditionale de cacao din Africa se degradeaza rapid. "Productia va scadea atat de mult in urmatorii 20 de ani, incat nu vom mai vedea niciun baton de ciocolata in automatele de gustari - decat, poate, daca ele vor fi facute din roscove in loc de ciocolata", a declarat ciocolatierul londonez Marc Demarquette.
Exista si alte voci, insa, care afirma ca iubitorii de ciocolata vor "salva" de la disparitie industria ciocolatei acceptand sa plateasca in viitor un pret oricat de mare pentru desertul lor preferat.
Un purtator de cuvant al celebrului producator de ciocolata Cadbury a declarat la randul sau ca o eventuala penurie pentru acest produs ar putea fi evitata in viitor cu ajutorul unor initiative promovate de Organizatia Mondiala a Comertului.
Cafeaua intra si ea in criza
Presa internationala remarca faptul ca si cotatia cafelei este la randul ei in crestere accentuata, dupa ce saptamana trecuta a inregistrat cel mai ridicat nivel din ultimii 34 de ani.
De exemplu, pretul cafelei Arabica a crescut ca urmare a achizitiilor din partea fondurilor de investitii si a ofertei limitate, scrie Reuters.