BNR si bancile comerciale cauta solutii pentru relansarea creditarii
Imprumuturile ipotecare in valuta, care pana acum erau finantate direct de bancile din strainatate, sunt cel mai puternic afectate de criza economica.
De cand cu criza financiara internationala, sucursalele din Romania nu se mai pot baza pe aceasta sursa de bani si ar trebui sa gaseasca alternative.
In ultimii ani, bancile romanesti au dat mai multi bani sub forma de credite decat au reusit sa stranga sub forma de depozite.
Alegeri 2024
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
Diferenta de 25 de miliarde de euro au imprumutat-o din strainatate. Acum acestea au probleme in tarile lor, inn bancile mama, si de aici probleme apar si pentru noi.
In aceste conditii, BNR se gandeste sa dea inapoi bancilor o parte din banii pastrati ca rezerve minime obligatorii.
O buna parte dintre imprumuturile luate de bancile romanesti din strainatate sunt pe termen scurt. Datele Bancii Nationale arata ca 5 miliarde de euro au scadenta de o luna, adica banii trebuie sa fie restituti bancilor straine in acest interval.
Deja bancile din Romania fac eforturi foarte mari pentru a atrage mai multi bani din tara, iar in ultimele doua luni au inceput o adevarata cursa a dobanzilor mari oferite la depozite pentru romanii care reusesc sa stranga ceva.